Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Diagnózis leheletből

kategória: Fertőző betegségek

A Journal of Breath Research szaklapban megjelent egérkísérlet eredményeinek köszönhetően a kutatók a különféle tüdőbaktériumok "szagának" azonosítása révén olyan egyszerű leheletvizsgálatot fejleszthetnek ki, amellyel diagnosztizálhatók a fertőzések. A Vermonti Egyetem kutatói azt állítják, hogy a leheletteszt több hétről néhány percre csökkentheti a diagnosztizáláshoz szükséges időt.

A bakteriális fertőzések kimutatásához hagyományosan mintát kell gyűjteni, amiből laboratóriumban ki kell tenyészteni a baktériumokat. Ezeket a baktériumokat aztán megvizsgálják, hogyan reagálnak az antibiotikumokra, de az elemzés meglehetősen hosszú időt vesz igénybe. A leheletvizsgálat viszont az orvosok szerint gyors és nem invazív diagnosztikai eszköz.

A kutatásban a vermonti kutatók a különböző baktériumok, illetve azok egyes törzsei által kibocsátott illékony szerves vegyületeket vizsgálták kísérleti egerek leheletében. Az egereket két baktériummal fertőzték meg, amelyek gyakran okoznak tüdőfertőzést: a Pseudomonas aeruginosát és a Staphylococcus aureust, majd 24 óra elteltével leheletmintát vettek tőlük.

A vegyületüket úgynevezett másodlagos elektrospray ionizációs tömegspektrometriával (SESI-MS) elemezték. Ez a leheletben jelen lévő vegyületek nagyon kis elemeinek kimutatására is képes. A kutatók statisztikailag jelentős eltérést találtak a baktériumokkal fertőzött egerek és a nem fertőzött egerek lehelet-profilja között. Az is kiderült, hogy a módszerrel két baktériumfaj, illetve a P. aeruginosa baktérium két törzse között is különbséget tudtak tenni. A tanulmány társszerzője, Jane Hill azonban hozzátette, hogy még számos feladatot kell megoldani a leheletvizsgálat fejlesztésével kapcsolatban, ezért a technika alkalmazásáig további kutatásokra lesz szükség.

2013.01.19 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések