Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A lehelet elárulja, ha baj van a szívvel

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Egy kísérleti leheletvizsgálat keretében, a kilélegzett levegő elemzésével rövid idő alatt diagnosztizálható lehet a szívelégtelenség, derült ki a Clevelandi Légzésklinika új kutatási eredményeiből. A kutatók hangsúlyozták, hogy a kísérleteket csak egy kis létszámú csoporton végezték el, és számos további vizsgálatra van szükség a kezdeti eredmények igazolására, mindenképpen bizakodásra ad okot azonban az a tény, hogy a kísérlet keretében a leheletvizsgálattal 100 százalékos pontossággal meg tudták határozni a kórházban kezelt pácienseknél a szívelégtelenséget.


"Minden egyes embernek megvan a saját maga leheletmintája, amely egyedül csak rá jellemző, akárcsak egy ujjlenyomat. A leheletmintából következtetni lehet sok mindenre, köztük arra is, hogy milyen külső hatások érik az egyént, illetve milyen betegségek vannak a szervezetében" - magyarázta dr. Raed Dweik, Clevelandi Klinika Légzésvizsgáló Intézetének kutatómunkatársa, a tanulmány szerzője. Az újfajta leheletvizsgálat számtalan lehetőséget rejt magában, és legnagyobb előnye, hogy nem igényel semmiféle műtéti beavatkozás, és pillanatok alatt bárhol elvégezhető, tette hozzá Dweik doktor.

A kutatás során 41 amerikai páciens leheletmintáját vizsgálták meg, akik közül huszonöten légzési elégtelenségben szenvedtek, 16-an azonban egészségesek voltak. A kutatók nem ismerték előre a vizsgált személyek diagnózisát, azonban 24 óra leforgása alatt a leheletminták alapján 100 százalékos pontossággal sikerült megállapítaniuk, hogy mely páciensek szívbetegek.

Dr. Dweik kutatásának részleteit a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szakfolyóirat aktuális számában publikálták.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.31 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szembetegek gondozása

Megszámlálhatatlanul sok szembeteg él és dolgozik köztünk úgy, hogy a mindennapjait elkísérő betegségéről csak akkor szerzünk tudomást, ha elmondja nekünk. Hogyan segíthetünk nekik a mindennapokban?

tovább

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések