Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lehagyták a nők a férfiakat

kategória: Gondolta volna?

Az intelligenciahányadost mérő IQ-tesztek évszázados történetében először lett nagyobb a nők mutatója, mint a férfiaké - közölte James Flynn, a teszttel foglalkozó új-zélandi kutató. Amióta az intelligencia ily módon való tesztelése egy évszázada megkezdődött, a férfiak mindig magasabb pontszámot értek el, a különbség általában öt pont volt.

Néhány éve szűkülni kezdett a rés a férfiak és a nők IQ-értéke között, az idén pedig előztek a nők - adta tudtul Flynn, aki a téma szakértője az új-zélandi Otago Egyetemen. "Az elmúlt 100 évben a férfiak és a nők IQ-ja is emelkedett, de a nőké gyorsabban" - idézte őt a brit Daily Mail. A kutató, aki a tavalyi eredményeket könyvben fogja publikálni, nem tud magyarázatot adni a trendre, ehhez szerinte még további adatokra van szükség.

Az IQ-t mérő vizsgák eredményeit Nyugat-Európából, az Egyesült Államokból, Kanadából, Új-Zélandról, Argentínából és Észtországból gyűjtötte össze a kutató. A nők az utóbbi három országban szerepeltek jobban, mint a férfiak, de a teljes átlagot tekintve is megelőzték a másik nemet.

2012.07.19 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Cukorbetegség

Elkerülhető-e a cukorbetegség?

A különböző típusú cukorbetegségekre más-más tényezők jelentenek rizikót. Ezek ismerete segíthet felmérni, számíthatunk-e diabétesz kialakulására a jövőben. Vannak megváltoztathatatlan tényezők, mások ellen módunkban áll tenni...

tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések