Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Légzőgyakorlatokkal enyhíteni lehet a hőhullámokat

kategória: Változókor

Napi rendszerességgel végrehajtott légzőgyakorlat enyhítheti a hőhullámokat, adta hírül a Menopause című folyóirat egyik cikke. A Mayo Klinika kontrollált, randomizált kísérletében 92 nő vett részt. Naponta meghallgattak egy instrukciós CD-t, melynek vezetésével mély vagy ritmikus légzést gyakoroltak.

A mély légzés során lassan szívják be a levegőt. Ez és más meditációs technikák, mint például a saját légzés csendes figyelemmel kísérése megnyugtatják az autonóm idegrendszert. (Az idegrendszernek az a része irányítja az olyan funkciókat, mint az izzadás, a szívfrekvencia; továbbá szerepet játszik a hőhullámok kialakulásában.)

Az egyik csoport napi két alkalommal 15 percen át lassan lélegzett (percenként 6-ot). Egy másik csoport napi egy alkalommal hajtotta végre ugyanezt a gyakorlatot. A harmadik csoport pedig naponta 10 percen át normál ütemben lélegzett (percenként 14-et).

A nők végrehajtották a szerintük is könnyű feladatokat, majd naplót vezettek tüneteikről 9 héten át. Mindhárom csoport tagjainál jelentősen csökkent a hőhullámok gyakorisága és erőssége. Azoknál következett be a leglátványosabb enyhülés, akik naponta kétszer gyakoroltak. Ez az alternatív technika lehetővé teheti, hogy a menopauzás nők kicsit "lehűtsék" magukat.

2012.10.04 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések