Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Legyőzzük végre a maláriát?

kategória: Fertőző betegségek

Felfedezték, hogy a malária parazitája miként képes túlélni az emberi vérben. Az eredmény jelentős előrelépést hozhat a betegség elleni küzdelemben. Francia és brit kutatók azonosították a Plasmodium falciparum parazitában azokat a géneket, amelyek a kináz elnevezésű enzimeket kódolják. 36 kinázra van szüksége a parazitának ahhoz, hogy képes legyen túlélni és fejlődni az emberi vérben, teljes életciklusának ez a központi része - ismertették a Nature Communication című folyóiratban.

A malária parazitája fertőzött vérrel jut át az egyik emberről a másikra az Anopheles szúnyogfajok nőstényének közvetítésével. A fertőzött ember vére a szúnyogba kerül, az pedig a csípéskor a nyálában adja át a parazitát a következő embernek. A paraziták a frissen megfertőzött ember májában maradnak néhány hétig, majd a véráramba jutva megfertőzik a vörösvértesteket, és tovább szaporodnak.

Jelenleg a legjobb maláriaellenes szer az artemizinin, ám túlzott és helytelen alkalmazása oda vezetett, hogy a malária parazitája kezd ellenállóvá válni vele szemben. "Most olyan szereket keresünk, amelyek leállítják a protein-kinázok működését. Ha ezeket megtaláljuk, akkor új módszerünk lesz a malária parazitájának elpusztítására" - mondta el Christian Doerig, a Francia Egészségügyi és Orvosi Intézet munkatársa. Áttörést jelenthetne a malária elleni küzdelemben, ha sikerülne megkerülni a parazita ellenálló-képességét.

2011.12.05 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Potenciazavar

Az erekció biológiája

Az erekcióhoz szükséges biokémiai láncreakció felfedezésével lehetőség nyílt a merevedési zavarok gyógyszeres kezelésére. A rafinált megoldás megértéséhez pillantsunk be a szövetek mélyén zajló folyamatokba.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések