Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mi lesz, ha a baktériumok győznek?

kategória: Fertőző betegségek

"Sajnálom, de erre a fertőzésre nincs gyógymód. Egy rendkívül ellenálló baktériumfajta támadta meg a szervezetét" - mondhatja a jövő orvosa ahelyett, hogy egyszerű antibiotikum-kúrát javasolna. Egy amerikai szakértő szerint ez a rémkép hamarabb valóra válhat, mint hinnénk.

Az antibiotikumok valaha csodafegyvernek tűntek, amelyek rövid idő alatt legyűrték az emberiséget régóta fenyegető, addig halálos betegségeket. Előfordulhat azonban, hogy a kórokozókkal vívott harcban már nem sokáig áll rendelkezésünkre ez a fegyver, mivel a baktériumok egyre ellenállóbbak lettek e gyógyszerekkel szemben. Kihasználtuk és "túlhasználtuk" a lehetőséget, hiszen gyakran akkor is antibiotikumokhoz nyúlunk, amikor nem feltétlenül lenne szükséges. Csak akkor lehet megelőzni az egész világot fenyegető veszélyt, ha a kormányok, a gyógyszeripar és a lakosság egyszerre cselekszenek.


Az antibiotikumok kora kevesebb mint egy évszázaddal ezelőtt kezdődött, amikor a második világháború után elterjedt az Alexander Fleming által kifejlesztett penicillin. A légúti és a húgyúti fertőzések ellen is hatásos volt, de nemcsak az adott betegséget célozta meg, hanem a test baktériumkészletét is. A darwini értelemben "legfittebbnek", azaz legéletképesebbnek tekinthető kórokozók túlélték a "támadást", s nemcsak, hogy benne maradtak a szervezetben, de ellenálló-képességük a gének által örökíthetővé is vált. Így kezdődött az azóta tartó biológiai és orvostudományi csata.

Mindkét oldal az átmeneti előnyök kihasználására törekszik: a baktériumok alkalmazkodóbbá válnak, új variánsok jönnek létre, az emberek pedig egyre hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztésére vállalkoznak. Ezúttal úgy tűnik, hogy a kórokozók kerülhetnek lépéselőnybe, amiért mi magunk vagyunk felelősek. "Kezdjük ott, hogy nem mértük föl a terepet, s nem tiszteltük az ellenséget. Az orvosok táplálták ellenállóvá a baktériumokat a saját maguk által kikísérletezett készítményekkel, mivel olyan, eredetileg nem fertőző problémákra is antibiotikumot írtak, mint a megfázás vagy más vírusos megbetegedések" - olvasható dr. Daniel J. Stone cikkében. A szerző adatgyűjtése alapján az Egyesült Államokban évente körülbelül 13,6 millió kilogrammnyi antibiotikum fogy évente.

Stone doktor nehezményezi, hogy a szabad piac profitorientált szemléletet érvényesít a gyógyításban, és ez érdekeltté teszi az egészségügyi ellátórendszert az antibiotikumok minél szélesebb körű használatában. "Korlátozni kell az új gyógyszerek kifejlesztését, lassítani kell a kutatásokat, s megújítani a gyógyszerpiacot ahhoz, hogy minden eddiginél hatékonyabb készítményekkel rukkolhassunk elő" - részletezi. Fontos lenne az is, hogy a mezőgazdasági állattartásban ne a növekedés fokozására, hanem kizárólag betegségek gyógyítására használjanak antibiotikumokat.

"Saját praxisomban szinte minden héten találkozom olyan beteggel, akinek a szervezete nem reagál megfelelően az antibiotikumokra. Próbálom elmagyarázni nekik, hogy ezek a szerek nem gyógyítanak mindent, többek között egy hétköznapi megfázást sem, de a felvilágosítás itt már kevés. Nem egyedül kellene küzdenem, hanem a többi orvossal, a gyógyszergyártókkal és a kormánnyal karöltve. Máskülönben gyerekeink és unokáink könnyen veszélybe kerülhetnek..." - zárja sorait dr. Daniel J. Stone.

Animáció: HáziPatika.com

2012.08.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Az alma jótékony hatásai

Egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések