Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Legyen drágább a cigi - akkor leszoknak a dohányosok

kategória: Dohányzás, Szenvedélybetegségek

Egy tanulmány megállapította, hogy a költségek emelkedése veheti rá a dohányosokat, az alkoholfogyasztókat, a drogosokat, és a pszichiátriai betegeket, hogy letegyék szenvedélyük tárgyát.


Dr. Michael Ong és a Jonsson Rákközpont munkatársai (Los Angeles-i Egyetem) az American Journal of Public Health május 13-i számában arról értekeznek, hogy a jövedéki adó 10 százalékos emelése az egyének mintegy 18 százalékánál eredményezte a dohányzás abbahagyását. Az eszköz segíthetne leszokni azok a dohányosok esetén is, akik a cigarettán kívül alkohol-problémákkal, kábítószerrel, vagy mentális betegséggel küzdenek.

A dohányzás súlyos népegészségi probléma, az Egyesült Államokban a halálokok vezető kiváltója.

A 2000-2001-ben végzett felmérés 7500 férfit és nőt érintett, köztük 23 százalékban alkohol-, drog-, vagy mentális probléma állt fenn. A résztvevők 40 százaléka volt dohányos.
TIPP

Ha sikerült leszoknia a cigarettázásról, akkor pályázzon az Egészség-díjra! Részletekért kattintson ide!


Az alkoholfüggő betegeken nem segített az árak emelkedése, ellenben az alkalmi italosok, a szerfüggők, illetve a mentális betegségben szenvedők inkább hajlandóak voltak a leszokásra - a többi szenvedélyükkel együtt.

Mindezek ellenére, a szerzők újabb vizsgálatokat tartanak szükségesnek, hogy megerősítsék eredményeiket.

Animáció: HáziPatika.com

2010.06.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

A bélflóra (mikroflóra, microbiota) funkciói

A vastagbél működése és az emberi egészség között igen szoros a kapcsolat. A káros anyagcseretermékeket termelő rothasztó mikrobák tartós túlsúlya egészségkárosító, míg a humánbarát probiotikus csírák az ilyen károsító tényezők ellen hatnak.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések