Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Légy boldog és hosszú életű!

kategória: Hitek, tévhitek, Pszichológia, Stressz

Az optimista szemléletű, boldogabb emberek egészségesebbek és tovább élnek, mint borúlátó embertársaik - állapították meg amerikai kutatók. Több mint 160 olyan tanulmányból szűrték le a megszívlelendő tanulságot, amely a pozitív gondolkodás és az általános egészségi állapot, valamint az élettartam közötti kapcsolatot vizsgálta.

"Határozottan meglepett, szinte sokkolt, amikor megláttam, milyen határozott összefüggéseket mutatnak az adatok" - jelentette ki Ed Diener, az Illinois Egyetem pszichológia professzora, aki a vizsgálatot vezette. Tapasztalatairól beszámolva elmondta: a kutatások "túlnyomó többsége azt a végeredményt húzta alá, hogy a boldogság kapcsolatban áll az egészséggel és a hosszú élettel", bár akadt néhány olyan tanulmány is, amely ennek ellenkezőjét bizonyította.

Az Applied Psychology: Health and Well-Being című folyóiratban publikált cikk több hosszú távú tanulmányt, valamint tudományos kísérletekről szóló írásokat is vizsgálat alá vett. Ezek között egy ötezer egyetemista életét több mint negyven éven át figyelemmel kísérő tanulmányból kiderült, hogy a legpesszimistább diákok rövidebb életűnek bizonyultak. A laboratóriumi kutatások szerint a jó kedély csökkentette a stresszhormonszintet, viszont erősítette az immunműködést, és segítette a szív működésének helyreállását megerőltetés után.

Egy másik tanulmány szerint stresszes környezetben, például zsúfolt ketrecben élő állatok immunrendszere gyengébbnek bizonyult, hajlamosabbak voltak a szívbetegségekre, és rövidebb ideig éltek, mint a kevésbé zsúfolt körülmények közé került társaik. Diener megjegyezte: miközben manapság elsősorban az elhízásra, a dohányzásra, a táplálkozási szokásokra és a testedzésre koncentrálunk, ha az egészségről van szó, "talán ideje lenne hozzátennünk a listához azt is, hogy légy boldog, és kerüld az állandó idegeskedést, depressziót".

2011.03.09 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Itt és így halt meg Antal Imre - megmutatjuk

Hospice Ház: ön milyennek képzeli? Ön szerint mi zajlik a szobáiban? Cikkünkből megtudhatja: a budapesti Hospice Ház miként segít a haldoklókon, és a cikk második oldalán elolvashatja, hogyan töltötte utolsó heteit, hogyan haldoklott Antal Imre.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések