Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vitaminból is megárt a sok

kategória: Táplálkozás

Nemcsak a D-vitamin hiánya lehet veszélyes, hanem túlzott bevitele is - erre a következtetésre jutottak a Koppenhágai Egyetem tudósai, összesen 247 574 koppenhágai vérmintáját megvizsgálva. Kutatási eredményeiket a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című tudományos szaklapban tették közzé.

A D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba, a hiánya tehát növelheti a csonttörés veszélyét. Egyes kutatások szerint a D-vitamin a szívbetegségek, a depresszió és a daganatos megbetegedések ellen is hatásos fegyver lehet. Ugyanakkor érdekes módon a túlzott D-vitamin-bevitel is növelheti a halálozási esélyeket. "Körülbelül negyedmillió koppenhágai vérmintáját vizsgáltuk meg. Különös módon a mortalitás a D-vitamin hiánya és túlzott bevitele esetében is magasabb volt az átlagnál - nyilatkozta Darshana Durup PhD hallgató. - Ha a vérszérum D-vitamin-tartalma 10 nanomol/liternél alacsonyabb, a halálozás esélye 2,31-szer magasabb, mint az átlagos érték esetében (50 nmol/liter). 140 nmol-nál magasabb D-vitamin-tartalom esetében a mortalitás 1,42-szer magasabb."

"Egyelőre nem tudjuk, mi okozza a megnövekedett mortalitást a túlzott D-vitamin-bevitel esetében, annyi azonban biztos, hogy ez esetben nem igaz a 'minél több, annál jobb' elve - mondta Durup. - Mintáink a legkülönbözőbb emberektől érkeztek, akik mind eltérő okból keresték fel a kezelőorvosukat, így tehát nem tudhatjuk pontosan, mi állhat a magas D-vitamin-szint és a megnövekedett halálozási arány közti kapcsolat hátterében."

2012.06.03 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Nyugdíjazás

6 kérdés - mire számítson az, aki visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe?

Az év elején búcsút vehettünk a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságtól, röviden - és alig másfél évtizede oly gyakran hallott - közkeletű nevén a "második pillértől".

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!


Szponzorált hirdetések