Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lecsökkent a vérkészlet - adjon ön is vért!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Vészhelyzetek, katasztrófák

Jelentősen lecsökkent Budapest vérkészlete, a hiányt pótolni kell a zavartalan és biztonságos betegellátás érdekében - áll az Országos Vérellátó Szolgálat közleményében.

Arra hívják fel a Budapesten és környékén élőket, hogy amennyiben módjukban áll, menjenek váradásra június 12-13-án reggel 7 és este 8 óra, valamint június 14-én, szombaton reggel 7 és délután 2 óra között az Országos Vérellátó Szolgálat Péterfy Sándor utcai Vérellátójába (VII. kerület, Péterfy Sándor u. 14.), illetve az OVSZ Központjában (XI. kerület, Karolina út 19-21.).

Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt számára minden nap kemény munkát jelent a megfelelő létszámú donorok megszólítása, de a nyári hónapokban ez még nehezebbé válik. A jó idő beköszöntével a véradók körében is elkezdődik a pihenés időszaka, ami az utazásról, nyaralásról szól, ilyenkor kevesebbet gondolnak a véradásra, a beteg emberekre. Ezt tovább nehezíti az is, hogy a diákok a tanév végén hazautaznak, az oktatási intézmények bezárnak, ennek következtében nem lehet kiszállásos véradásokat szervezni a főiskolákon, egyetemeken.

A szakemberek arra emlékeztetnek, hogy vérigényes műtétek a nyár folyamán is gyakoriak, illetve ezen időszakban megnő a közlekedési balesetek száma is.

Azért kérik, hogy a nyár folyamán, mielőtt elmennének nyaralni, adjanak vért, és biztassák erre a 18 év feletti, egészséges családtagjaikat is.

"Nyújtsák közösen karjukat, azokért a betegekért, akik nyáron is az életben-maradásukért, felépülésükért küzdenek. E társadalmi összefogás révén pedig együtt biztosíthatjuk az ország nyári vérellátáshoz, és a folyamatos tartalékképzéshez szükséges vérmennyiséget" - áll az Országos Vérellátó Szolgálat közleményében.

Kéky Kira

2008.06.12 14:29:38

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések