Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Le a kilókkal és a cigarettával!

kategória: Dohányzás, Elhízás

Hatszor nagyobb eséllyel halnak meg a kövér dohányzók, mint normál testsúlyú, szintén dohányos társaik - mutatja egy frissen végzett tanulmány.

A dohányzás elhízással párosulva minimum ötszörösére emeli a mortalitást (elhalálozások arányát). A testsúly emelkedésével párhuzamosan nő a halálozási arány. A dohányzás pedig bármely súlycsoportot tekintve külön kockázatemelő.

"Ismert, hogy az elhízás és a dohányzás önmagában rizikótényező. Most kimutattuk, hogy a dohányzás és elhízás együtt még inkább növeli a mortalitási arányt" - mondta Annemarie Koster, az Egyesült Államok Nemzeti Öregedéskutató Intézetének kutatója, a vizsgálat vezetője. "A dohányzás elhagyása, bármely korban és bármilyen testsúly mellett egészségjavító, csökkenti a halálozás arányát."

A fogyás szintén jó hatással van az egészségre. Ha a kettő együtt történik, azaz a dohányzás elhagyása testsúlycsökkenéssel párosul, akkor kifejezetten javulnak az életkilátások, a mortalitási arány csökken. Ezt a tényt Koster és munkacsoportja 3,5 millió 50 és 70 év közötti ember vizsgálata alapján jelentette ki.

2008.11.17 09:37:14

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Unoka születik

Talán el lehet az érkező unokát képzelni. De egyet nem lehet máskor és másként, csak az unoka születése pillanatától kezdve érezni a határtalan szeretetet és örömet, amely végül is megteremti a nagyszülőt.

tovább


Szponzorált hirdetések