Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Látványtár a szegedi múzeumban

kategória: Programajánló

A szegedi Móra Ferenc Múzeum természettudományi és néprajzi gyűjteményének korábban a látogatók előtt rejtve maradt értékeit ismerhetik meg az érdeklődők a közgyűjtemény új látványtárában, melyet a Kultúrpalota földszintjén alakítottak ki uniós támogatással. A múzeum félmillió darabos természettudományos gyűjteményéből az állandó kiállításon csupán ötszáz tárgy látható. E kiállítás tematikus kiegészítése az új látványtár, amely az elmúlt 120 évben összegyűjtött madár- és emlőspreparátumokból mutat be válogatást.

A látványtár hétköznapokon, csoportok számára látogatható. A tárlókban összesen 323 faj egyedeit ismerhetik meg az érdeklődők. Ebből 245 őshonos, 35 idegen madárfaj, 27 hazai, 16 pedig távolabb élő emlős. A legrégebbi madarat, egy batlát (Plegadis falcinellus) 1890-ben gyűjtötték a szegedi Fehér-tónál, de több olyan preparátum is van, amely az elmúlt években készült.

A látványtár másik része a múzeum százéves, Tömörkény István által létrehozott néprajzi gyűjteményének korábban rejtve maradt kincseit mutatja be. A korszerű tárlókban elhelyezett mintegy kétezer tárgy elsősorban a szegedi nagytáj paraszti kultúráját ismerteti meg az érdeklődőkkel. A kiállított tárgyak között éppúgy találni festett bútorokat, mint mívesen faragott tajtékpipákat, száz évesnél is régebbi mézeskalács ütőfát és tucatnyi szegedi papucsot. A több mint 200 négyzetméteres kiállítótérben külön teret kapnak a Bálint Sándor hagyatékából származó szakrális tárgyak is.

2011.12.18 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Egészség

  Aki "jó bőr" akar lenni

  Ma már szerencsére kevesek éheznek. Az ételek mennyiségében és minőségében fantasztikus a kínálat. A kulináris örömök élvezete sokakat tesz boldoggá. De széppé is?

  tovább

  Tesztajánló

  Asztma-kontroll teszt

  Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


  Szponzorált hirdetések