Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Látványtár a szegedi múzeumban

kategória: Programajánló

A szegedi Móra Ferenc Múzeum természettudományi és néprajzi gyűjteményének korábban a látogatók előtt rejtve maradt értékeit ismerhetik meg az érdeklődők a közgyűjtemény új látványtárában, melyet a Kultúrpalota földszintjén alakítottak ki uniós támogatással. A múzeum félmillió darabos természettudományos gyűjteményéből az állandó kiállításon csupán ötszáz tárgy látható. E kiállítás tematikus kiegészítése az új látványtár, amely az elmúlt 120 évben összegyűjtött madár- és emlőspreparátumokból mutat be válogatást.

A látványtár hétköznapokon, csoportok számára látogatható. A tárlókban összesen 323 faj egyedeit ismerhetik meg az érdeklődők. Ebből 245 őshonos, 35 idegen madárfaj, 27 hazai, 16 pedig távolabb élő emlős. A legrégebbi madarat, egy batlát (Plegadis falcinellus) 1890-ben gyűjtötték a szegedi Fehér-tónál, de több olyan preparátum is van, amely az elmúlt években készült.

A látványtár másik része a múzeum százéves, Tömörkény István által létrehozott néprajzi gyűjteményének korábban rejtve maradt kincseit mutatja be. A korszerű tárlókban elhelyezett mintegy kétezer tárgy elsősorban a szegedi nagytáj paraszti kultúráját ismerteti meg az érdeklődőkkel. A kiállított tárgyak között éppúgy találni festett bútorokat, mint mívesen faragott tajtékpipákat, száz évesnél is régebbi mézeskalács ütőfát és tucatnyi szegedi papucsot. A több mint 200 négyzetméteres kiállítótérben külön teret kapnak a Bálint Sándor hagyatékából származó szakrális tárgyak is.

2011.12.18 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Egészség

  A "száraz" öregségért

  A vizelettartási zavar (inkontinencia) idős korban olyannyira gyakori, hogy már-már az előrehaladott életkor velejárójának is tekinthető. A felmérések szerint minden harmadik otthon élő idős embernek kisebb-nagyobb gondja van vele.

  tovább

  50plusz.hu Fórum

  Praktikák:

  VitaminABC

  VitaminABC
  tovább


  Szponzorált hirdetések