Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nagyobbnak tartjuk a szándékosan okozott kárt

kategória: Pszichológia

Az, hogy milyen károsnak ítélünk meg egy cselekedetet, attól függ, hogy szándékosnak érezzük-e - derül ki egy friss kutatásból, amely a Psychological Science című szakfolyóirat hasábjain jelent meg. Az eredmények alapján az emberek jelentősen túlbecsülik a szándékos károkozás anyagi vonzatát, még akkor is, ha anyagi ösztönzést kaptak a pontosságra.

"A törvény szerint is súlyosabb bűn a szándékos károkozás, mint a szándékolatlan. Ez feltételezi, hogy az emberek képesek a büntetendő kártól függetlenül felmérni a kompenzációhoz szükséges kiadást, amelyek az áldozat kárpótlását célozza" - ebből indult ki Daniel Ames és Susan Fiske, a Princeton Egyetem két munkatársa. Csakhogy az újonnan megismert adatok alapján ez a megkülönböztetés nem biztos, hogy pszichológiailag megállja a helyét. "Az emberek nemcsak, hogy jobban elítélik a szándékos bűnelkövetést, hanem eredendően károsabbnak is tartják" - állítja a kutatópáros.

Az első kísérlet során Ames és Fiske arra kérte a résztvevőket, hogy olvassanak el egy rövid cikket egy hasznot megosztó cégről, amelynek vezérigazgatója egy rossz befektetés után csak a fizetés töredékét adta az alkalmazottaknak. Azok az alanyok, akik azt az információt kapták, hogy a vezérigazgató szándékosan ment bele a rossz befektetésbe - így az alkalmazottaknak jobban meg kell dolgozniuk a haszonért a jövőben -, anyagilag nagyobb kárként értékelték a fizetéscsökkentést, mint azok, akiket úgy tájékoztattak, hogy a befektetési döntés hiba következménye volt. Mindkét esetben ugyanakkora volt az anyagi veszteség. Az első csoportba tartozó résztvevők motivációt éreztek, hogy "vádat emeljenek" a vezérigazgató ellen, így túloztak a kárt illetően - tették hozzá a kutatók.

Két másik vizsgálat során a kísérleti alanyok egy vízhiányban szenvedő kisvárosról olvastak, és arra kérték őket, hogy becsüljék fel az összes kárt, miután egy monitoron gyors egymásutánban látták a tételeket (például "orvosi eszközök pótlása 18 000 forint" vagy "terményveszteség 135 000 forint"). Azok, akik úgy gondolták, hogy aszály okozta a vízhiányt, körülbelül 22 000 forintos pontossággal mérték föl a kárt, ami jó eredménynek számít. Ám azok, akik úgy tudták, hogy valaki szándékosan okozta a bajt, csaknem félmillió forintnyi összeggel túlbecsülték. A különbség még azután is fennállt, hogy a résztvevőket anyagilag ösztönözték a pontosságra.

2013.08.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Vastag- és végbélrák

A vastagbélrákban szenvedő betegek száma az utóbbi évtizedekben három-négyszeresére emelkedett. Ma a tüdőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Az előfordulási arány 4-6% közötti, nagyon magas érték.

tovább


Szponzorált hirdetések