Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lator László 85

kategória: Gondolta volna?

Nyolcvanötödik születésnapját ünnepelte Lator László Kossuth-díjas költő, műfordító, irodalomtörténész,akit barátai, tanítványai, tisztelői, munkatársai a Petőfi Irodalmi Múzeumban köszöntöttek. "Mindig sokat gondolok a múltra. Elég színes, úgyis mondhatnám, kalandos életem volt - fogalmazott Lator László, hozzátéve, gyakran számba veszi, mi mindent sikerült élete során megírnia. - Csak remélni tudom, hogy még tudok ezt-azt írni."

Lator László 1927. november 19-én született Tiszasásváron. A második világháborúban amerikai fogságba esett, és a breszt-litovszki fogolytáborba került. 1945-ben tért vissza szülőföldjére (amely akkor a Szovjetunióhoz tartozott), 1946-ban Magyarországra szökött és beiratkozott a makói gimnáziumba. 1947-ben felvették az Eötvös Kollégiumba német-magyar szakra. Verseit a Magyarok és a Válasz című folyóiratok közölték először. 1948-ban első, kiszedett kötetét (Őserdő) betiltották, 1949-ben kizárták a Kollégiumból. 1951-től gimnáziumi tanár Körmenden, 1955-től az Európa Kiadó lektora, majd főszerkesztője volt, a latin csoport élén évtizedeken át vezető szerepet játszott abban, hogy a világirodalom a legmagasabb szinten honosodott meg magyarul.

Sokáig műfordítóként volt jelen az irodalmi életben. Első, Sárangyal című kötete 1969-ben jelent meg. A hetvenes évektől a kilencvenes évekig műfordítói szemináriumokat vezetett az ELTE bölcsészkarán. Több televízió- és rádióműsor közreműködője, szerkesztője volt. A Széchenyi Művészeti és Irodalmi Akadémia egyik alapítója, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja. A Kossuth-díjat 1995-ben kapta, számos irodalmi díj birtokosa. 2007-ben Pro Urbe Budapest-díjjal tüntették ki. 2008-ban Az egyetlen lehetőség című verseskötetéért neki ítélték a Rotary Tabán klub első irodalmi díját. 2012-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta.

2012.11.22 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések