Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Látja? Nem látja? Na látja! Világnap van!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Öregedés, Szemészet

Mindent lát, csak épp azt nem, amire néz? Ez időskori makuladegeneráció (AMD) fő jellemzője. Ez a betegség okozza leggyakrabban a részleges vagy teljes látásvesztést, az iparilag fejlett országokban a 65 év felettiek leggyakoribb szembetegsége.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint ez a rendellenesség a fejlett országokban a vakság elsődleges oka - áll a Bausch & Lombnak a Látás Világnapja alkalmából kiadott sajtóközleményében.

Az Egészségügy Világszervezet becslése szerint az AMD előfordulásának gyakorisága a következő néhány évtized során meg fog háromszorozódni, ez komoly problémát okozhat az egészségügyi és szociális ellátórendszerben.

Az AMD-s betegek otthoni, megszokott környezetben a betegség lezajlását követően is tudnak tájékozódni, jóllehet ez is komoly nehézségekbe ütközik. Végstádiumban a színek, vagy a szomszéd arcának felismerése, TV nézés, újság olvasás, vagy akár egy csésze kávé pontos kiöntése már nem lehetséges. Mivel a betegség az esetek döntő többségében előbb-utóbb mindkét szemet érinti, különösen fontos a megelőzés, illetve a korai diagnózis - hangsúlyozták a szakértők.

Az AMD-nek korán felismerhetőek a tünetei, akár 40 év körüli páciensnél is kiderítheti a szemész a kezdődő betegséget. Ha a sárgafolt sorvadását diagnosztizálták, többnyire adódik lehetőség a folyamatok lassítására.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének közel 20.000 fős tagságának 70 százaléka 60 év feletti, és idős korában veszítette el a látását - többségében makuladegeneráció miatt. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége ezért az optikai termékeket gyártó céggel közösen idén tavasszal országos felvilágosító kampányt indított, és a nagyvárosokban elvégzett szűrővizsgálatokkal az érdeklődők 20 százalékánál találták meg az AMD tüneteit.

2008.10.09 15:33:09

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések