Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Láthatóvá vált a baktériumok terjedése

kategória: Fertőző betegségek, Gondolta volna?, Gyógyszerészet

A világon először sikerült megörökítenie a Borrelia burgdorferi baktérium terjedését a Calgary Egyetem mikrobiológusainak.

Az egyedülálló háromdimenziós, valósidejű képeket a spirochaeták terjedéséről június 20-án publikálták a 'PLoS Pathogens' nyílt forrású tudományos honlapon.

A patogenikus spirochaeták a szifilisz, leptospirózis, a visszatérő láz és a Lyme-kór kialakulásáért felelős baktériumok.
A mechanizmus, amelynek során a kórokozók a vérből a célterületre terjednek, még mindig ismeretlen. A baktériumok terjedésének vizualizációja azonban sokat segíthet a fertőzési metódusok megértésében, és a betegségek elleni harcban. A kutatócsoport tagjainak sejti szinten sikerült megfigyelniük egy genetikailag módosított fluoreszkáló B. burgdorferi baktériumot élő gazdatestben.
Különböző mikroszkópos eljárások segítségével a kutatók nyomon tudták követni a baktériumok útját a vérből az érfalakig. A tudósok remélik, hogy a mostani magas felbontású, háromdimenziós képek segítségével jobban megérthetik a kórokozók terjedését és a betegségek kialakulását.

Animáció: HáziPatika.com

2008.06.23 12:10:02

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések