Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Látható a vérző szív - animációkkal

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Kutatók MRI készülékkel vizsgálták a szívben fennálló vérzést 15 betegnél, akik nem sokkal a vizsgálat előtt szenvedtek szívinfarktust. Az eredményekből kiderült, hogy azoknál, akiknél a szívizomzat nagy része károsodott, több vér áramlott a szívizomzatba, mint azoknál, akiknél relatíve kisebb volt a károsodás.

"A tanulmányunk újabb bepillantást nyújt abba a pusztításba, amit a szívinfarktust okozhat" - mondta a fő szerző, Declan O"Regan. "Az új képalkotó eljárás segítségével láthatjuk, hogy akiknél a károsodott szívizomzat vérezni kezd, sokkal rosszabbak a kilátásaik a felépülésre.

"Még mindig rengeteg a megválaszolatlan kérdés azzal kapcsolatban, hogy vajon maga a vérzés okoz-e további károsodást a szívizomban. Ebben a kérdésben további kutatások szükségesek" - mondta Stuart Cook kutató, az Imperial College London MRC klinikai tudományok központjának munkatársa. "Minél többet tudunk arról, hogy mi történik a szívroham alatt és azt követően, annál nagyobb eséllyel fedezhetünk fel új módszereket a károsodások kivédésére."

A szívinfarktus akkor alakul ki, mikor a szívet vérrel ellátó artéria elzáródik, így a szív izomzata nem jut vérhez, és ezáltal oxigénhez sem. A legtöbb beteg szervezetébe egy fémcsövet illesztenek be, mely nyitva tartja az elzáródott artériát.
Nemrég végzett kutatások kimutatták, hogy néhány embernél vérzés lép fel akkor, mikor a vér újra elkezd a szívbe áramlani. Eddig azonban nem tudták, mekkora jelentőséggel bír az a vérzés.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.22 12:10:01

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések