Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Láthatatlan sebeiket kezeltetik az amerikai katonák

kategória: Depresszió, Férfi problémák, Pszichológia

Az ütközetek miatti trauma vagy a hosszú távollét miatt bekövetkező válások okozta aggodalom sok amerikai katonát vett rá arra, hogy macsó imázsukat félredobva felkeressék a Katonai Stresszklinikát.

Négy évvel ezelőtt, a 2003-as, Szaddám Husszeint elűző megszállást követően az amerikai hadsereg pszichiátereket, pszichológusokat, szociális munkásokat és szakápolókat gyűjtött össze tágas épületekbe, amelyek alkalmasak a katonák kezelésére. Néhány óráig vagy akár napig a megtört katonák beszélhetnek a gondjaikról, kezelést kaphatnak vagy egyszerűen csak megpihenhetnek a klinikán. A bagdadi területi klinika közel van a Camp Liberty, a világ egyik legnagyobb, ötvenezer katonát elszállásoló bázisának repülőteréhez.

A klinika parancsnoka, Kevin Gormley az AFP-nek elmondta: "Még mindig létezik a macsó kultúra a hadseregben, nagyon fontos, hogy ne mutatkozzunk gyávának. De meg kell mondanom, hogy a lelki problémákat és az emiatti orvoshoz fordulást már nem bélyegzik meg annyira."

A korai kezelés jelentőségét már felismerték. A hadsereg, illetve független szervezetek kutatásai félreérthetetlenek: az iraki és az afganisztáni háború sok veteránjánál jelentkeznek lelki nehézségek, amikor hazatérnek otthonukba. Egy, a Rand közvéleménykutató cég által végzett felmérés 1,6 millió, 2001 óta az Egyesült Államokba visszatért katona közül 300 ezer mutatta különböző fokú pszichológiai problémák jeleit.

A Pentagon (az Egyesült Államok védelmi minisztériuma) szerint január elseje és augusztus vége között 21 katona követett el öngyilkosságot Irakban, további 39-en a hazatérésük után vetettek véget életüknek. A vezérkari főnökségek elfogadják, hogy minél hamarabb kezdik meg a bevetés során a stresszel összefüggő problémák kezelését, annál nagyobb sikerrel zárul majd a terápia, tette hozzá Gormley.

A Katonai Stresszklinikára való érkezéskor először egy pszichiáter beszélget el a pácienssel, aki felállítja a diagnózist, kezelést javasol, amely esetleg rendszeres megjelenést kíván, vagy befekvést javasol a kórházba a terápia idejére. "Nyilvánvaló, hogy egy háború során őrült dolgok történnek. Nagyon nehéz mindezekkel megbirkózni, így a stressz egy teljesen normális reakció" - magyarázta Edmund Clark hadnagy, az egyik pszichiáter.

2008.12.04 09:38:56

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések