Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lassítja a bőrrák terjedését

kategória: Bőrgyógyászat, Daganatos betegségek

Egy speciális szklerózisos betegség kezelésére szolgáló gyógyszerről derült ki, hogy képes lelassítani a nagyon agresszív bőrdaganat, a melanóma növekedését - adták hírül Rutgers Egyetem és a New Jersey Onkológiai Intézet kutatói.

A riluzol nevű hatóanyagot a szervezet glutamát-szintjének (a fehérjéket felépítő aminosavak egyike) csökkentésére használták szklerózisos betegeknél, de most kipróbálták néhány melanómás betegen is, mivel a bőrrák terjedésekor szintén nagy mennyiségben szabadul fel glutamát.

A kutatók az emberi melanóma sejtvonalakon végzett vizsgálataik során azt találták, hogy a riluzol megszüntette a glutamát túltermelését, és lelassította a daganatsejtek növekedését. A kísérleti állatokon végzett vizsgálatokban szintén hasonló eredményeket kaptak.

11 előrehaladott stádiumban lévő melanómás betegnél kezdték el a 2 hetes kezelést. Az előzetes adatok alapján a 9 páciensből, akiknél már lezajlott a vizsgálat, 3 jól reagált a terápiára, és a csoport többi tagjában is megfigyeltek javulásra utaló jeleket. Az eddigi eredmények alapján remélhetőleg már ebben az évben bevonhatnak a kutatásba 50-100 négyes stádiumú, tehát legelőrehaladottabb állapotú melanómás beteget.
Szakemberek szerint a gyógyszeres kezelés nagyon fontos kiegészítője lehet a sebészeti beavatkozásnak.

2008.04.17 09:28:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

6 jó tanács, hogy ne legyen megbélyegzett

A mentális betegségekkel élőkkel kapcsolatban gyakoriak a sztereotípiák. Ez a torzult megítélés erősen negatív hatással van rájuk. Szégyen és fájdalmas teher sújtja őket. Mit jelent megbélyegzettnek lenni, hogyan lehet ezzel élni?

tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések