Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lassítani lehet az Alzheimer-kór kialakulását

kategória: Alzheimer-kór, Bőrgyógyászat

Hatásos lehet az Alzheimer-kór ellen is egy, a pikkelysömör miatti gyulladás csökkentésére kifejlesztett terápiás megközelítés - állapították meg egérkísérletekben a Zürichi Egyetem és a Berlini Orvostudományi Egyetem kutatói. A Nature Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány eredménye szerint csökkent a rágcsálók agyában kirakódott fehérjeplakkok mennyisége, és javult az állatok rövidtávú memóriája is, amikor az immunrendszer egyes molekuláit blokkoló antitesteket adagolták nekik.


A pikkelysömör (pszoriázis) gyulladásos betegség, az immunrendszer megtámadja és új bőrsejtek létrehozására készteti az egészséges bőrsejteket. Az immunrendszernek valamilyen módon szerepe van az Alzheimer-kór kialakulásában is, de ennek pontos háttere még tisztázatlan. Állatkísérleteikben a kutatók az immunrendszer két, gyulladást kiváltó komponensét vették célba az Alzheimer-kór modelljeként szolgáló génmódosított egerekben. Egy olyan antitestet kaptak a fiatal állatok, amely ezt a két vegyületet blokkolta, ennek hatására 31 százalékkal kevesebb fehérjeplakk rakódott ki az agyukban. Idősebb, már a betegség tüneteit mutató rágcsálóknál alkalmazva a szert jelentősen javult az állatok rövidtávú memóriája.

Az immunrendszernek ugyanezt a részét veszik célba azok a pikkelysömör elleni szerek, amelyeknek már humán klinikai próbái is folyamatban vannak. A kutatók úgy vélik, hogy az eddigi, a szer biztonságosságára vonatkozó adatok alapján késlekedés nélkül megkezdődhetnének egy új, Alzheimer-kór elleni szer klinikai próbái. "Célunk most az, hogy az új terápiás megközelítést gyorsan az Alzheimer-kóros páciensek rendelkezésére bocsássuk" - idézte a tanulmány szerzőit a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.29 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések