Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A zenélés fiatalon tartja az agyat

kategória: Neurológia, Öregedés, Pszichológia

Kisebb mértékben vannak kitéve az idősödéssel járó mentális hanyatlásnak azok, akik valamilyen hangszeren játszanak - írta egy tanulmány nemrégiben a Frontiers in Human Neuroscience című lapban. Egy vizsgálat során kiderült, hogy azok a felnőttek, akik gyerekkorukban legalább tíz évig tanultak valamilyen hangszeren, jobban teljesítettek a különféle memóriateszteken, mint mások. Az is bebizonyosodott, hogy az idős korban folytatott zenélés jótékonyan hatott a gondolkodásbeli képességekre, emellett pedig semlegesítette az idős kor mindenféle negatív hozadékait, sőt még a tanulatlanságot is.

Amint arról Brenda Hanna-Pladdy, az atlantai Emory Egyetem munkatársa beszámolt, a mostani kísérlet során hetven 59-80 év közötti emberen végeztek el neuropszichológiai teszteket, miközben felmérték általános életmódjukat is. Az alanyok közül azok, akik tanultak zenélni, magasabb pontot értek el számos feladat során, melyek az éleselméjűséget, a verbális emlékezetet, a motoros kézügyességet, valamint a vizuális és térbeli memóriát mérték.

Cheryl Grady, a torontói Rotman Kutató Intézet tudósa korábban hasonló eredményeket tapasztalt azoknál, akik valamilyen idegen nyelven tanultak. A mostani tanulmány megerősítette őt abban, hogy a hosszas gyakorlással járó tevékenységek az állandó stimulálás révén minden esetben jótékonyan hatnak az agyra.

2012.08.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

A tej élet, erő, egészség - és valóban?

Csontjaink egészsége szorosan kapcsolódik táplálkozásunk egészségéhez. Pozitívan és negatívan egyaránt hathatunk arra, elkerül vagy elér-e bennünket az oszteoporózis, milyen erősek lesznek csontjaink, könnyebben vagy nehezebben törnek-e el.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.


Szponzorált hirdetések