Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Las Vegas, az öngyilkosok városa?

kategória: Pszichiátriai betegségek, Szenvedélybetegségek

Naponta 85 amerikai követ el öngyilkosságot, és évente több százezren kísérlik meg. A Temple Egyetem szociológus professzora, Matt Wray azt állítja: az esetek többségében az idő és a helyszín is a rizikó faktorok közé tartoznak - állítja Matt Wray, a Temple Egyetem szociológus professzora.

Wray és a Harvard Egyetem munkatársai azt kutatták, vajon Las Vegasban nagyobb-e a kockázata az öngyilkosságnak, mint az ország más részein. Ennek érdekében Wray 30 évre visszamenően összehasonlította a Las Vegas-i öngyilkosságok statisztikai mintáit a többi városéval.

A kutatásból kiderült: Las Vegas lakosai jelentősen nagyobb eséllyel követnek el öngyilkosságot. A híres kaszinó város elhalálozott látogatói között kétszer annyi az öngyilkos, mint akik más városba tett kirándulás során vesztették életüket. A Las Vegasba látogatók még inkább veszélyeztetettek, mint a helyi lakosok. Wray szerint figyelemreméltó az is, hogy akik Las Vegasban laknak, de elutaznak otthonról, csökken annak veszélye, hogy önmaguk ellen fordulnak.

"Az egyik következtetés, amit ebből levonhatunk, hogy Las Vegas levegőjében van valami mérgező, vagy szuicidogén" - mondta Wray. A professzor szerint bizonyos élethelyzetek lehetnek a felelősek az öngyilkosságok földrajzi csoportosulására. "Az egyik lehet a szerencsejátékosok elkeseredése. A Las Vegasba látogató elveszíti az egész házát, és úgy dönt, véget vet az életének. A másik, hogy a szuicid hajlamú emberek közül aránytalanul sokan látogatnak el vagy költöznek Las Vegasba. Végül pedig "ragályként" terjedhet a jelenség, az emberek egymást igyekeznek túllicitálni. Las Vegas ebben az esetben mágnesként vonzza őket, csakúgy, mint a Golden Gate híd. Néhányan lehet, hogy kifejezetten az öngyilkosság elkövetésének célzatával utaznak oda."

"Las Vegas az egyik leggyorsabban növekvő metropolisza az Egyesült Államoknak, mely magával vonhatja a társas elszigetelődést, a széthullást és az összetartás eltűnését, mely jelenségeket már régóta kapcsolatba hozzák az öngyilkossággal."

A tanulmány azt is felfedezte, hogy Las Vegasban az elmúlt 30 évben csökkent az öngyilkosságok aránya, míg az ország többi részében enyhe növekedésnek indult. "Lehet, hogy ez annak a jele, hogy az ország többi része kezd hasonlóvá válni Las Vegashoz, mert növekszik az izoláció, a terjeszkedés és a szerencsejáték-ipar".

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.14 10:10:01

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések