Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mindenki hazudik

kategória: Pszichológia

Habár mindenki előszeretettel hangoztatja, hogy nem szereti, a hazugság nagyon is gyakori, olykor hasznos és nagyon is univerzális. Általában négyéves korunk körül kezdünk el hazudni, naponta több alkalommal is elferdítjük az igazságot, és gyakorlással egyre profibbá válunk, állítják a kutatók.

"Az emberek azért hazudnak, mert jól és könnyedén működik a hazugság mechanizmusa. Valójában sokkal többször hazudunk, mint hinnénk, akkor sem mondunk igazat, mikor például megdicsérjük munkatársunk nyakkendőjét, miközben egyáltalán nem tetszik nekünk, és naponta számtalan ilyen füllentés hagyja el a szánkat, anélkül hogy odafigyelnénk" - mondta a hazugság pszichológiájának szakértője, Robert Feldman, aki a társadalom- és viselkedéstudomány docense az amhersti Massachusettsi Egyetemen.

Bizonyos esetekben azonban a hazugság jóval nagyobb. Pszichológusok és idegtudósok már korábban is megállapították, hogy a hosszú ideig, akár évekig tartó félrevezetés mentálisan nagyon megerőltethető lehet. "Ahhoz, hogy éveken keresztül fenntartsunk egy látszatot, hazugságok egész infrastruktúráját kell létrehoznunk, és egy teljes álvalóságot kell köré építenünk, de idővel a hazugság egyre könnyebbé, szinte rutinszerűvé válik" - magyarázta Robert Feldman.

"Az emberekben megvan a képesség, meggyőzni magukat, hogy semmi becstelenség nincs abban, amit mondanak vagy éppen tesznek" - mondta Daniel Ariely, a Duke Egyetem viselkedéskutatója, A (becsületes) igazság a becstelenségről (The (Honest) Truth about Dishonesty) című könyv szerzője.

A hazugság egyáltalán nem megy ritkaságszámba. Egy 2002-ben végzett, a Basic and Applied Social Psychology című folyóiratban publikált tanulmány eredményeiből azt derült ki, hogy egy mindössze tízperces beszélgetés során az emberek több mint 60 százaléka legalább egyszer nem mond igazat - említette Robert Feldman.

2013.01.28 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések