Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Laikusok végezhetnek újraélesztést a legmodernebb eszközökkel

kategória: Balesetek, elsősegély, Egészségügyi tájékoztatás, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Szív- és érrendszeri betegségek

Több száz emberi élet megmentésében is segíthet egy új, hazai fejlesztésű rendszer, amit a minap mutattak be a rendszert megálmodó és elkészítő cég, az Adlife Media Point (AMP) Zrt. szakemberei.

Minden huszadik percben meghal egy ember Magyarországon szív- és keringési problémák miatt, azaz évente összesen 25.000 ember, egy kisváros teljes lakossága írható ezen betegségek számlájára.
Jelentős részük megmenthető lenne, ám ma még az elsősegély-nyújtási hajlandóság nagyon csekély, amit legtöbben a felkészületlenséggel és a készségszintű tudás hiányával magyaráznak. Nem mondhatók elterjedtnek még a hirtelen szívmegállás esetén használható úgynevezett félautomata defibrillátorok sem, pedig ezek segítségével éppen a kritikus első percekben lehet segíteni a bajbajutotton, amíg a mentő és a szakképzett személyzet megérkezik.

A HELP program (az angol rövidítés a Human Emergency Life Point szavak kezdőbetűiből áll össze) az emberi élet megóvásának kardinális problémájára nyújt megoldást. A nemzetközi szinten is újdonságnak számító program teljes egészében magyar ötleten és fejlesztésen alapul. A rendszer elemei egymásra épülve eddig sosem látott segítséget jelenthetnek a hirtelen keringésleállás esetén.

A rendszer alapját az úgynevezett HELP pont jelenti, amely magában foglal egy életmentő-újraélesztő táskát (benne félautomata defibrillátorral és mesterséges lélegeztetéshez szükséges készlettel). Ennek rekeszét kinyithatja a rendszer használatára kiképzett és kulccsal rendelkező személy, vagy bárki más, a vészhelyzeti nyitáshoz elhelyezett, könnyen hozzáférhető eszköz segítségével. Az életmentő táska kivételekor a rendszer automatikusan sms üzenetet küld a mentőszolgálat részére, amelyből beazonosítható, hol történt a probléma és azonnal indítható a mentőkocsi.
Az egységen elhelyeztek egy nagyméretű LCD monitort is, amelyen a kinyitás után a legfontosabb információk, tudnivalók jelennek meg.
Ezen kívül található még webkamera, vezeték nélküli hálózati kapcsolat, illetve bluetooth adatátviteli lehetőség is a HELP Pontban, amelyek a kommunikációt segítik. Egyelőre a rendszer zárt helyeken használható verziója készült el, de a bemutatón már látható volt a kültéri, nyilvános elhelyezésre szánt, vandálbiztos kivitelű HELP terminál is.A HELP Program mögé felsorakozott szakmai támogatóként az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Resuscitatios Társaság is (resuscitatio = újraélesztés).

Együttműködésükkel létrehozható egy olyan társadalmi összefogás, ahol a civil, a szakmai és az állami szféra saját kapacitásait és erőforrásait rendelkezésre bocsátva működik együtt az emberi élet óvása érdekében. A tájékoztatón elhangzottak szerint a közeljövő legfontosabb közös pontjai a kutatás-fejlesztés, a HELP hálózat kiépítése, az életmentő oktatás, a riasztási logisztika, a lakossági tájékoztatás és a kommunikáció lesznek.
Az országban egyelőre egy HELP Pont érhető el, az ÁNTSZ budapesti központi telephelyén. Pár hónapon belül további HELP Pontok kihelyezése várható az Egészségügyi Minisztérium, az Állatkert, a Magyar Televízió épületben, és később még több olyan helyen, ahol sok ember fordul meg. A készülékek kihelyezése a tervek szerint ingyenesen, adományokból valósul majd meg.

A HELP Programot többek között Kozmann György, kétszeres olimpiai bronzérmes és többszörös világbajnok kenus, Martinek János, kétszeres olimpiai és világbajnok öttusázó és Igaly Diána, olimpiai és kétszeres világbajnok sportlövő is támogatja.
A programról többet a hivatalos weboldalon tudhat meg.

Pilling Róbert

2009.06.22 12:48:57

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A Korkontroll Magyarországon

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk." (Prof. N. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke)

tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések