Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kutyák, akik mindent megtesznek helyettünk

kategória: Gondolta volna?, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Új termékek, szolgáltatások

A kutyák sokszor nem csak barátok, lelki társak, hanem hasznos segítők is lehetnek. A leghíresebb kutató-mentő kutyákat nagyon sokan ismerik, és a látássérült emberek mellett is sokszor speciálisan kiképzett ebek látnak el nélkülözhetetlen szolgálatot. A "Kutyával az Emberért Alapítvány" segítségével azonban a mozgássérültek is olyan kutyákhoz juthatnak, akik igazi társaik lehetnek a mindennapokban, jelentősen megkönnyítve az életüket.

  
 

Fotó: Kutyával az Emberért Alapítvány

 


Az alapítvány 14 éves működése során eddig 17 kutyát képzett ki és adott át mozgássérült emberek számára. A segítő kutyák az élet olyan apróbb-nagyobb feladataiban képesek segítséget nyújtani a mozgásukban korlátozott gazdáiknak, mint például a leesett tárgyak felvétele, a villany felkapcsolása, a távirányító kézbeadása, de szükség esetén, kérésre akár le is vetkőztetik a rászorulót.
Dr. Topál József (a Kutyák az Emberért Alapítvány elnöke) szerint a segítőkutya a fogyatékos rehabilitáció újfajta, költséghatékony eszköze lehet. Példaként hivatkozott arra a felmérésre, amely szerint a mozgáskorlátozott emberek orvosi problémái a töredékére esnek vissza, ha segítő kutyát kapnak. Ennek széles körű társadalmi elismertetése azonban a szakképzés mellett azt is szükségessé teszi, hogy a kutyák és az azokat használó fogyatékosok jogi helyzete rendeződjön. A múlt évben a segítőkutyák képzésének és alkalmazásának szabályairól miniszteri rendelet készült, mely egyfelől az esélyegyenlőség szellemében széleskörű jogokat biztosít a kutyával közlekedő fogyatékos ember számára, másfelől pedig szabályozza a segítő kutyák vizsgáztatását és ezzel egyértelműen meghatározza azon kutyák és gazdáik körét, akik a rendelet által biztosított "többletjogokkal" élhetnek.
  
 

A Fehérkereszt Állatvédő Liga emblémája

 


Két gond nehezíti még a segítő kutyák szélesebb körű elterjedését: sok esetben a közhivatalokba, boltokba a jogszabállyal ellentétesen ugyan, de nem akarják beengedni ezeket a kutyákat. Az alapítvány tapasztalatai szerint az ilyen helyek száma egyre csökken ugyan, ám még szükség van a szélesebb körű tájékoztatásra. Dr. Topál József a HáziPatika.com kérdésére sem tudott mást tanácsolni a segítő kutyával közlekedő mozgássérülteknek, mint hogy tartsák magukkal a rendeletet fénymásolatban, és mutassák be az esetleg akadékoskodó alkalmazottnak.

A másik probléma természetesen az anyagi források szűkössége. Magyarországon jelenleg a társadalombiztosítás vagy más költségvetési forrás nem finanszírozza az ilyen kutyák esetenként 1,5-2 millió forintra rúgó kiképzési költségét, ezt az alapítvány saját forrásaiból állja. A kutyák tehát térítés nélkül kerülnek új gazdáikhoz, amelyeknek csak a tartás költségeit kell viselniük, cserébe egy életre szóló okos segítőtársat kapnak.

A Kutyával az Emberért Alapítvány szívesen fogadja a segítségüket, ezt megtehetik például most az adójuk 1%-ának felajánlásával is. Az alapítvány adószáma: 18673663-1-13.
Ha többet szeretne megtudni az alapítvány működéséről, látogassa meg a www.kea-net.hu honlapot is!

Pilling Róbert

2010.05.20 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Azok a boldog nyugdíjas évek...

A háztól az utazásig ezer dolognál természetesnek tartjuk, hogy meg kell tervezni. Miért lenne más a helyzet éppen a nyugdíjas évekkel? Mi magunk döntjük el, hogy anyagi biztonságban telnek-e.

tovább


Szponzorált hirdetések