Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Másként félünk a haláltól

kategória: Pszichológia

Az elmúlás gondolata ijesztő, a szorongás mértéke azonban jelentősen függ attól, milyen kultúrába születtünk bele. A Kaliforniai Egyetemen dolgozó Christine Ma-Kellams és kutatótársai úgy találták, hogy az európaiakat már a halál gondolata is hajlamosabbá teszi arra, hogy elítéljék azokat, akik nem hasonlítanak hozzájuk. Az ázsiaiak énképe azonban sokkal inkább kapcsolódik a körülöttük élő emberekhez.

A kísérletben részt vevőket arra kérték, hogy írják le, mit gondolnak a saját halálukról, a kontrollcsoportot pedig arra, jellemezzék a fogfájást. Miután ezzel végeztek, azt kellett eldönteniük, mennyi óvadék ellenében helyezzenek szabadlábra egy prostituáltat, és magáról a prostitúcióról is véleményt kellett formálniuk. Az európaiak, miután még a saját haláluk körül forogtak a gondolataik, sokkal keményebben ítélték meg a nőt, mint a kontrollcsoport vagy akár az egyébként konzervatívabb ázsiaiak.

A második vizsgálat során egy olyan ember történetét osztották meg a résztvevőkkel, aki önhibáján kívül sérült meg egy balesetben. Az eredmény hasonló volt: az európaiakat a saját sebezhetőségükre emlékeztette az eset, és nagy arányban okolták az áldozatot, míg az ázsiaiak nem így gondolkodtak.

Az eredmények egybecsengenek azokkal a korábbi kutatásokkal, amelyek szerint az európaiak és az ázsiaiak máshogy tekintenek önmagukra. "Az európaiak meg akarják magukat védeni a halál gondolatától, mivel önmaguk elvesztése a legrosszabb, ami történhet velük. Az ázsiaiak nem ilyen individualista módon gondolkoznak, ők a környezetük részének tekintik magukat" - szól a kutatók magyarázata.

2011.06.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések