Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csokoládét minden férfinak !

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A kakaóban gazdag étcsokoládé védelmet nyújt a szívbetegség és az agyérgörcs ellen, de ez a védőhatás a férfiakban érvényesül leginkább. Ez az egyik eredménye az Aberdeen Egyetem táplálkozáskutató intézetében végzett kutatásnak, mely során azt vizsgálták, mi történik az alanyok vérében, miután kakaókivonattal dúsított étcsokoládét fogyasztanak.


A vérlemezkék rendellenes felhalmozódása következtében kialakuló rögök elzárhatják a vérereket, ami szívrohamhoz és agyi érkatasztrófához vezethet. Ezt számos gyógyszerrel és különféle élelmiszer eredetű vegyülettel is lehet akadályozni. Ilyenek a gyümölcsökben, zöldségekben, gyógynövényekben, fűszerekben, teákban és borban előforduló vegyületek, de a legkövetkezetesebb előnnyel a kakaóban fellelhető flavonolok járnak. A Molecular Nutrition and Food Research szaklapban megjelent kutatás során egészséges önkéntesek vérében vizsgálták a vérlemezkék működését, miután speciális kakaókivonattal dúsított étcsokoládét fogyasztottak, amelyben magasabb volt a flavonolok szintje. Az eredményeket olyan résztvevőkkel hasonlították össze, akik alacsonyabb kakaó- és flavonoltartalmú, normál étcsokoládét illetve fehér csokoládét fogyasztottak. A csokoládé elfogyasztása után kettő és hat órával vér- és vizeletvizsgálatot végeztek.

A kutatás vezetője, dr. Baukje de Roos elmondta, már korábban is tudtuk, hogy a kakaó nagy mennyiségű flavonolt tartalmaz, és a flavonolok gátolják a vérlemezkék összetapadását, azt azonban nem lehetett tudni, hogyan fejtik ki ezt a hatásukat. A mostani kutatásban a vérlemezke-aktivációt és -aggregációt is vizsgálták. Kiderült, hogy a speciálisan dúsított fekete csokoládé férfiakban jelentősen csökkentette a vérlemezke aktivációt és aggregációt egyaránt, nőkben azonban csak az aggregációt csökkentette.

Dr. de Roos elmondta, az eredmények azt mutatják, hogy a jótékony hatásért felelős anyagok, a flavonolok és ezek metabolitjai, már néhány órával a fogyasztást követően megjelennek a véráramban és a vizeletben, és pozitív hatást gyakorolnak a vérlemezkék működésére. A kutatásból az is kiderül, hogy leginkább a 70 százaléknál magasabb kakaótartalmú csokoládét érdemes választani.

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.07 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések