Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kehelysejteket vetnek be az ételallergia ellen

kategória: Allergia, Táplálkozás

Vékonybelünk fala mentén számos immunsejt áll őrt, melyeknek az a dolguk, hogy a tápanyagokat biztonsággal eljuttassák a véráramba, az áthatolni készülő baktériumokat és egyéb kártékony élősködőket pedig visszatartsák. Néha azonban ezek az immunsejtek kicsit túlbuzgó módon viselkednek, és olyan ártatlan dolgokat sem akarnak átengedni, mint a mogyoró vagy a búza proteinje.

A tudósoknak azonban sikerült beazonosítaniuk a vékonybélben azokat a sejteket, melyek bizonyos proteineket képesek átjuttatni ezen a vonalon, és az immunrendszert is meg tudják győzni arról, hogy nem kell tőlük félni. A Nature című lapban megjelent felfedezésnek hála a szakemberek talán végre megtalálják a gyógymódot a különféle, súlyos ételallergiák ellen.

A St. Louis-i Washington Egyetemen dolgozó Rodney Newberry által vezetett kutatás során a szakemberek először arra lettek figyelmesek, hogy a dendritikus sejtek, melyek az immunrendszer részét képezik, valahogy eljutottak a bél központjába, hogy az ott elhaladó ételdarabokat "megkóstolják". Eközben azonban antigénekre bukkantak, és azokat "magukkal vitték" további vizsgálódás céljából. Miután az antigének eljutottak a bélhez, a dendritikus sejtek segítői az immunrendszerben vagy semlegesítették őket, vagy ha idegennek és potenciálisan veszélyesnek vélték őket, akkor végeztek velük.

A következő lépés az volt, hogy Newberry munkatársa, Mark Miller mikroszkóp segítségével egerekben próbálta kideríteni, pontosan melyik dendritikus sejtek vesznek részt a fenti folyamatban, és mi is történik valójában. Azonban ahelyett, hogy megtalálta volna ezeket a sejteket, Miller egy közvetítőre bukkant, az úgynevezett kehelysejtre,  amely antigéneket kísért át a bélfalon, hogy azokat átadja a dendritikus sejteknek. Millernek sikerült fevételt készítenie egy kehelysejtről, amint épp elnyelt egy cukorantigént, melyet nem sokkal azelőtt fogyaszott el az egér, és továbbszállította az egyik dendritikus setjhez.

Newberry szerint a várakozásokkal ellentétben a gyulladásos bélbetegséget az okozhatja, hogy ezek a kehelysejtek nem a megfelelő helyekre szállítják az antigéneket, vagy nem is szállítják sehova, netán éppen túl sokat szállítanak belőlük. Hogy pontosan melyik igaz, azt egyelőre nem sikerült kideríteni, de a kutatók abban bíznak, hogy egy nap olyan gyógyszeres kezelés kifejlesztésére tudják majd használni a kehelysejteket, mellyel féken lehet tartani a túlzottan éber immunrendszert.Animáció: HáziPatika.com

2012.03.30 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések