Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kullancsfertőzés kullancs nélkül!

kategória: babaszoba.hu, Balesetek, elsősegély, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet

Vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást el lehet kapni úgy is, hogy az illetőt nem csípte meg kullancs - hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatón a dr. Kapiller Zoltán

  
 

Kép: Magyar Kullancsszövetség

 
a Magyar Kullancsszövetség elnöke. Bár leggyakrabban fertőzött kullancs csípése juttatja be a szervezetbe a víust, ám két másik módja is van a fertőzésnek.
2007-ben például 26-an kerültek kórházba vagy orvoshoz egy időben amiatt Magyarországon, hogy kullancsencephalitisszel fertőzött kecske nyers tejét itták. Ugyanígy meg lehet fertőződni akkor is, ha a kullancs ürülékét, vagy az elpusztult kullancs tetemének maradványai lélegezzük be - ez megtörténhet istállók takarításakor, vagy akkor is, ha a nyaralóba, lakásba a kutya beviszi a kullancsot, az ott elpusztul és elporlik - ismertette a meglepő fertőzési módszereket dr. Schneider Ferenc infektológus főorvos.

Mivel a kullancsok a talaj zugaiban, illetve az erdei- és mezei rágcsálók földalatti vackaiban átvészelik a hidegebb teleket is, ezért idén is számítanunk kell kullancsokra a természetben, sőt a nagyvárosok parkjaiban is. Dr. Kapiller Zoltán a sajtótájékoztatón mutatott be friss, élő, vérrel teleszívott kullancsokat, amelyeket az elmúlt napokban szedett ki kutyákból - tehát még ilyen zord, havas, hideg időben is megélnek és "áldozatra lesnek" ezek az élősködők.

Dr. Vészi Zsuzsa házi gyermekorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek immunizálását érdemes most megkezdeni ahhoz, hogy nyárra, a táborozások idejére már védettek legyenek a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen, mivel a védettséghez 3 oltásra van szükség.
Mivel azonban még több más betegséget is okozhatnak a kullancsok, például Lyme-kórt, amely ellen nincs védőoltás, ezért ha a szabadba megy valaki, akkor viseljen olyan öltözetet, amely alá nem tudnak bemászni az élősködők, és használjon kullancsriasztó spray-t.
A védekezést ne hanyagoljuk el, mert a kullancsok által terjesztett betegségek közül némelyik halálos!

Kéky Kira

2010.03.14 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Mínuszaink 50pluszban

Az időskor kezdete a számvetések ideje. Felmerülnek az élet értelmére vonatkozó kérdések: mit értem el, megvalósítottam-e, amit szerettem volna. Ezzel egy időben számos szükségszerű veszteséggel vagyunk kénytelenek szembesülni. Nem mindegy, hogyan.

tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések