Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kulcsszerepe van egy fehérjének a daganatok növekedésének lelassításában

kategória: Daganatos betegségek

Egy fehérje, amely a vasat távolítja el a sejtekből, felhasználható a rákos daganatok növekedésének lelassításában, és az emlőrák kimenetelének előrejelzésében - állítják a Wake Forest Egyetem kutatói.

Kimutatták, hogy a sejtekből a vasat kiszállító ferroportin nevű exporter fehérje jelentősen kevesebb mennyiségben van jelen az emlődaganatokban, mint a normál szövetekben. A ferroportin hiánya a vas felhalmozódását eredményezi, ami lehetővé teszi a daganat gyorsabb növekedését, esetleg még agresszívebbé válását - magyarázta Suzy Torti, az észak-karolinai intézmény biokémikus kutatója, aki a Science Translational Medicine szakfolyóiratban közzétett kutatást vezette.

Amikor a kutatók helyreállították a ferroportin szintjét egerekben kialakult emlődaganatokban, a tumorok lassabban nőttek.

"Mivel a ferroportin eltávolítja a vasat a sejtekből, amikor a fehérjét visszahelyeztük a sejtbe, a ferroportin eltávolította a rák növekedésének stimulusát" - mondta Torti. "Eredményeink arra utalnak, hogy a ferroportin jelentős mértékben befolyásolja a rák viselkedését."

A kutató ennek ellenére hangsúlyozta, hogy a betegeknek nem szabad megváltoztatniuk az étrendjükben előforduló vas mennyiségét, mert a tanulmány a sejtekben lévő, nem pedig az étrendi vasra összpontosított.

A kutatók több mint 800 mellrákban szenvedő nő adatait is megvizsgálták, hogy kiderítsék, kimutatható-e bármilyen összefüggés a ferroportin szintje és a rák hosszú távú kimenetele között. Kiderült, hogy az alacsony ferroportin szint erőteljes előrejelzője a mellrákos betegek kedvezőtlen kilátásainak: a fehérje szintje a legagresszívabb daganatokban volt a legalacsonyabb.

A kutatás azonban jó hírrel is szolgált: a ferroportin magas szintje 90 százalékban jelez esélyt arra, hogy az emlőrákos betegnek jók a hosszú távú kilátásai.

"A vasszabályozás előrejelzőjeként használva a ferroportin hasznos eszköz lehet az emlőrák prognózisában, sőt még a kezelés irányultságának meghatározását is segítheti" - állítják a kutatók. "A jövőben a ferroportin, illetve a ferroportin szintjét befolyásoló fehérjék mennyiségének manipulálása hatékony módszernek bizonyulhat az emlőrák kezelésében."

 

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

Animáció: HáziPatika.com

2010.08.11 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések