Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Krónikus álmatlanság: depressziót, szívbetegségeket okozhat

kategória: Alvászavar, Depresszió, Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek

Az amerikaiak krónikus álmatlanságban szenvednek, és a probléma súlyosabb közegészségügyi rendellenesség, mint azt általánosan gondolják.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) jelentése az amerikaiak alvási mintáit elemzi, és az adatokat több mint 400 000 felnőtt telefonos felmérése révén gyűjtötte össze tavaly az állami egészségügyi hivatalok segítségével.

A Morbidity and Mortality Weekly Report legújabb kiadásában publikált tanulmány kimutatta, hogy az amerikaiak közel egyharmada kevesebb mint hét órát alszik éjszakánként, ami az általános elmélet szerint a minimális szükséglet ahhoz, hogy egy átlagos felnőtt kipihentnek érezze magát. A CDC jelentése szerint közel 70 millió ember szenved krónikus alvás-ébrenlét zavarban.

A 2008-ban készített felmérés során a következő kérdést tették fel: "Az elmúlt 30 napban hány nap érezte azt, hogy nem pihent illetve aludt eleget?" Tízből mindössze három amerikai válaszolta azt, hogy nem volt olyan napja, amikor nem aludt eleget, ezzel szemben minden tizedik amerikai arról számolt be, hogy legalább 30 napja egyetlen pihentető éjszakája sem volt.

A kutatók ugyanakkor jelentős demográfiai eltéréseket fedeztek fel az alvás mennyiségében a földrajzi elhelyezkedés, az életkor, a rassz, a nem, a társadalmi osztály és az iskolázottság alapján. Az alvászavarok legnagyobb arányban az Egyesült Államok délkeleti részén, valamint a rassz- és etnikai kisebbségek körében. A középiskolai végzettség nélküli emberek például általában jobban alszanak, mint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők. Az alacsony iskolázottságú (középiskolai végzettség nélküli) emberek harmincnyolc százaléka azt állította, hogy az elmúlt hónapban minden éjszaka eleget aludt, míg az egyetemi végzettségűek esetében ez az arány mindössze 28 százalék volt.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a nők rosszabbul alszanak, mint a férfiak, a fiatalabbak rosszabbul, mint az idősebbek, a fehérek jobban, mint a latin származásúak és a feketék.

A CDC arra hívta fel a figyelmet, hogy a krónikus alváshiány súlyos egészségügyi következményekkel járhat, többek között a depresszió, az elhízás és a magas koleszterinszint kialakulásában is szerepet játszhat, ezen kívül összefüggésbe hozható az olyan kockázati magatartásokkal, mint a dohányzás és az alkoholizmus.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

2009.11.03 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések