Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Közzétették a rák tudástárának első kötetét

kategória: Daganatos betegségek

Az enciklopédia a tudósok szerint fel fogja gyorsítani az új, rák elleni szerek kutatását, új lökést ad a páciensek egyedi genetikai profiljára szabott rákgyógyászat fejlődésének. Azt részletezi, hogy több száz különböző típusú rákos sejt miként reagál az egyes rákellenes hatóanyagokra.

A rákkutatás alapját jelentik azok a laboratóriumi vizsgálatok, amelyek különböző típusú ráksejtek tenyésztésével zajlanak. Több száz sejtvonal áll a tudósok rendelkezésére, melyeken azt tanulmányozhatják, hogy a rák ellen kifejlesztett új hatóanyagok miként hatnak az emberi szervezetre. A brit Wellcome Trust Sanger Intézet a világ több rákintézetével együttműködve most katalógust állított össze több száz sejtvonal adataival, amelyet két közlemény formájában a Nature legutóbbi számában hoztak nyilvánosságra.


A "rák tudástára" eddig azt tartalmazza, hogy hatszáznál több sejtvonal miként viselkedik 130 típusú rákgyógyszerrel szemben, és megállapítja a szerekre való érzékenységhez kapcsolódó genetikai jegyeket. Utóbbi azért szükséges, mert kulcsfontosságú lehet a páciens túlélése szempontjából, hogy milyen gyorsan találják meg azt a szert, amelyre jól reagál a daganata.

Az egyik publikáció vezető szerzője Mathew Garnett, a cambridge-i Sanger Intézet kutatója, a másik közleményé Levi Garraway, az amerikai Harvard Egyetemen működő Broad Intézet és az MIT (Massachusettsi Műszaki Egyetem) professzora. Mindketten úgy vélik, hogy az adatbázis hozzásegítheti a szakembereket a személyre szabott rákterápiák kialakításához. Miután elkészítik a páciensek daganatának genetikai ujjlenyomatát, azt az adatbázissal összevetve dönthetnek a vélhetően leghatékonyabb kezelésről - számolt be róla a BBC hírportálja.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.02 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A csontritkulásról általában

A csontritkulás a csontszövet olyan mértékű minőségi és mennyiségi csökkenését jelenti, amitől már csekély sérülés következtében is kialakulhat csonttörés.

tovább


Szponzorált hirdetések