Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kigyógyít a fény a depresszióból

kategória: Depresszió

Depressziósokban alapvetően kétféle tünet jelentkezik: egyrészt az ilyen betegek nem lelik örömüket azokban a dolgokban, mely másokat kielégít, másrészt nem képesek magukat fizikailag motiválni - például nem látják értelmét, hogy felkeljenek az ágyból. A Stanford Egyetem munkatársai sikeresen tudták enyhíteni az örömérzés és a motiváció hiányát egérkísérletes körülmények között.

A két tünet roppant eltérő volta ellenére együttesen jelentkezik, és a depresszió oldódásával mindkettő eltűnik - ennek magyarázatát azonban évtizedek óta nem sikerült megfejteni. Régóta gyanítják, hogy a dopamin nevű idegrendszeri jelátviteli molekula lehet a betegség kulcsa.


A Nature decemberi számában bemutatott vizsgálat szerint az agy egy speciális területének befolyásolásával sikeresen csillapítani lehetett mindkét jellemző tünetet. A ventralis tegmentalis magcsoport (VTA) a dopamin forrása, ami mind a motivációban, mint a jutalmazás folyamatában alapvető. Dr. Karl Deisseroth és munkatársai olyan genetikailag módosított egereket használtak, melyek VTA területe fényérzékenységet mutatott. Az állatok agyába optikai rostokat vezetve a fény ki- és bekapcsolásával tudták befolyásolni a depresszió tüneteit. A technikát Deisseroth 2005-ben fejlesztette ki.

Animáció: HáziPatika.com

2012.12.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Befolyásolható szexuális potenciák

Jó lenne, ha erotikus vágyainkat, szexuális képességeinket, a gyönyör adását és fogadását nem befolyásolná idősebb korunkban sem a feszített munka, idegeskedéseink, stresszes óráink, fájdalmaink, örömeink, vagy egy szimpla közlekedési dugóval járó nyűg.

tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések