Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kigyógyít a fény a depresszióból

kategória: Depresszió

Depressziósokban alapvetően kétféle tünet jelentkezik: egyrészt az ilyen betegek nem lelik örömüket azokban a dolgokban, mely másokat kielégít, másrészt nem képesek magukat fizikailag motiválni - például nem látják értelmét, hogy felkeljenek az ágyból. A Stanford Egyetem munkatársai sikeresen tudták enyhíteni az örömérzés és a motiváció hiányát egérkísérletes körülmények között.

A két tünet roppant eltérő volta ellenére együttesen jelentkezik, és a depresszió oldódásával mindkettő eltűnik - ennek magyarázatát azonban évtizedek óta nem sikerült megfejteni. Régóta gyanítják, hogy a dopamin nevű idegrendszeri jelátviteli molekula lehet a betegség kulcsa.


A Nature decemberi számában bemutatott vizsgálat szerint az agy egy speciális területének befolyásolásával sikeresen csillapítani lehetett mindkét jellemző tünetet. A ventralis tegmentalis magcsoport (VTA) a dopamin forrása, ami mind a motivációban, mint a jutalmazás folyamatában alapvető. Dr. Karl Deisseroth és munkatársai olyan genetikailag módosított egereket használtak, melyek VTA területe fényérzékenységet mutatott. Az állatok agyába optikai rostokat vezetve a fény ki- és bekapcsolásával tudták befolyásolni a depresszió tüneteit. A technikát Deisseroth 2005-ben fejlesztette ki.

Animáció: HáziPatika.com

2012.12.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések