Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kigyógyít a fény a depresszióból

kategória: Depresszió

Depressziósokban alapvetően kétféle tünet jelentkezik: egyrészt az ilyen betegek nem lelik örömüket azokban a dolgokban, mely másokat kielégít, másrészt nem képesek magukat fizikailag motiválni - például nem látják értelmét, hogy felkeljenek az ágyból. A Stanford Egyetem munkatársai sikeresen tudták enyhíteni az örömérzés és a motiváció hiányát egérkísérletes körülmények között.

A két tünet roppant eltérő volta ellenére együttesen jelentkezik, és a depresszió oldódásával mindkettő eltűnik - ennek magyarázatát azonban évtizedek óta nem sikerült megfejteni. Régóta gyanítják, hogy a dopamin nevű idegrendszeri jelátviteli molekula lehet a betegség kulcsa.


A Nature decemberi számában bemutatott vizsgálat szerint az agy egy speciális területének befolyásolásával sikeresen csillapítani lehetett mindkét jellemző tünetet. A ventralis tegmentalis magcsoport (VTA) a dopamin forrása, ami mind a motivációban, mint a jutalmazás folyamatában alapvető. Dr. Karl Deisseroth és munkatársai olyan genetikailag módosított egereket használtak, melyek VTA területe fényérzékenységet mutatott. Az állatok agyába optikai rostokat vezetve a fény ki- és bekapcsolásával tudták befolyásolni a depresszió tüneteit. A technikát Deisseroth 2005-ben fejlesztette ki.

Animáció: HáziPatika.com

2012.12.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Hogy idősen se kelljen bottal járnia...

Ki ne szeretné az élete második felét is jól tölteni, aktívan, jókedvvel élvezni mindazt, amit az élete kínál? Bárki tehet a szép időskorért - legszerencsésebb, ha már évtizedekkel korábban elkezdi.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések