Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kigyógyít a fény a depresszióból

kategória: Depresszió

Depressziósokban alapvetően kétféle tünet jelentkezik: egyrészt az ilyen betegek nem lelik örömüket azokban a dolgokban, mely másokat kielégít, másrészt nem képesek magukat fizikailag motiválni - például nem látják értelmét, hogy felkeljenek az ágyból. A Stanford Egyetem munkatársai sikeresen tudták enyhíteni az örömérzés és a motiváció hiányát egérkísérletes körülmények között.

A két tünet roppant eltérő volta ellenére együttesen jelentkezik, és a depresszió oldódásával mindkettő eltűnik - ennek magyarázatát azonban évtizedek óta nem sikerült megfejteni. Régóta gyanítják, hogy a dopamin nevű idegrendszeri jelátviteli molekula lehet a betegség kulcsa.


A Nature decemberi számában bemutatott vizsgálat szerint az agy egy speciális területének befolyásolásával sikeresen csillapítani lehetett mindkét jellemző tünetet. A ventralis tegmentalis magcsoport (VTA) a dopamin forrása, ami mind a motivációban, mint a jutalmazás folyamatában alapvető. Dr. Karl Deisseroth és munkatársai olyan genetikailag módosított egereket használtak, melyek VTA területe fényérzékenységet mutatott. Az állatok agyába optikai rostokat vezetve a fény ki- és bekapcsolásával tudták befolyásolni a depresszió tüneteit. A technikát Deisseroth 2005-ben fejlesztette ki.

Animáció: HáziPatika.com

2012.12.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Felfekvés

A felfekvés (latinul: decubitus) igen nagy fájdalommal járó szövetkárosodás, amely jellemzően hosszasan ágyban fekvő, keveset vagy alig mozgó betegeknél alakul ki. Hogyan előzhető meg és mit tehetünk, ha már kialakult?

tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések