Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Helyben elemzi az emésztést az új kapszula

kategória: Táplálkozás, Új termékek, szolgáltatások

Egy új "okos kapszula" reményt jelenthet a több ezernyi irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő betegnek. A szerkezet egészen pontos információkat szolgáltat az emésztőszervek állapotáról. A kapszulát le kell nyelni, és az a szerveken áthaladva elemzi az azokból szerzett adatokat, például azt, hogy milyen gyorsan megy át az étel a vastagbélen, milyen a kémhatása, mekkora a nyomás és a hőmérséklet odabenn. Az adatok egy képernyőn jelennek meg, melyet a beteg napokon át visel a csuklóján. A szakértők reménykednek abban, hogy így sokkal körülhatároltabb terápiát dolgozhatnak ki az IBS-ben és más, megmagyarázhatatlan, de gyakran nagyon fájdalmas emésztési problémákban szenvedők számára.

A London szívében található Grace Hercegnő magánklinika orvosai próbálhatták ki elsőként a SmartPillt, az okos kapszulát. Míg más lenyelhető vizsgáló eszközök felvételeket készítenek a gyomorról, ez az első szerkezet, mely információkat gyűjt be a működéséről. Dr. Anthony Hobson gasztroenterológus elmondta, sok olyan beteg jár a klinikára, akik már évek óta kilincselnek az orvosoknál, de semmilyen javulást nem tapasztalnak állapotukban. "A lakosság elképesztő hányada szenved ettől, de most már rendelkezésünkre áll egy kiváló eljárás, mely gyorsan és pontosan látja el információval az orvosokat a teljes emésztőszervrendszerről" - mondta.

"Ez valódi áttörést jelent, így pontosabb diagnózis állítható fel - magyarázta dr. Hobson. - A kamerával ellátott szerkezetek csak a gyulladásokat és elzáródásokat detektálják, de ez a kapszula a funkciót méri fel. Láthatjuk, miként működik és ürül a gyomor, elemezhetjük a különféle összetevőit." Dr. Hobson arról is beszélt, hogy klinikájukon ritkán használják az IBS kifejezést. "Ez csak egy címke, amit az orvosok és a betegek az ismeretlen tünetekre ráragasztanak. A részletesebb kivizsgálással azonban gyakran felfedezhetők a háttérben rejtőző elváltozások."

Elizabeth Lynch volt az első, akit a SmartPill segítségével vizsgáltak meg. Örökös felfúvódásra, fájdalomra és más kellemetlenségekre panaszkodott több mint tíz éven át. "Amint elkezdtem enni, azonnal úgy éreztem, hogy tele vagyok, gyorsan fel is puffadtam mindig. Olyan volt, mintha tégla lenne a gyomromban, a hasam körül pedig egy szoros öv. Elviselhetetlen fájdalom gyötört, mely lehetetlenné tette, hogy normális életet éljek. Nem tudtam rendesen enni sem." A vizsgálat adataiból hamar kiderült, hogy Elizabeth panaszait allergia és ételérzékenység okozza. Az új terápiának köszönhetően sokkal jobban érzi magát, ráadásul nem kell átesnie a kellemetlen tükrözési eljárásokon sem.

2011.10.27 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések