Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A boldog házasság hizlal

kategória: Elhízás, Pszichológia

Egy új amerikai tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a boldog ifjú házasok több kilót szednek fel magukra, mint a kapcsolatukkal kevésbé elégedett házaspárok. A kutatók négy éven keresztül nyomon követtek egy csoport frissen összeházasodott párt, és megállapították, hogy minél boldogabb egy házasság, annál nagyobb az elhízás valószínűsége.

"Általánosan elfogadott tézis, hogy maga a házasság összefüggésbe hozható az elhízással, a válás, illetve a szakítás pedig a testsúlycsökkenéssel. Mi viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy a házasságon belüli boldogság és elégedettség szintje miként hozható összefüggésbe a testsúllyal" - mondta Andrea Meltzer, a dallasi Déli Metodista Egyetem pszichológia docense, a kutatás vezetője. A kutatáshoz ő és munkatársai összesen 169 házaspárt követtek nyomon, akik mind az elmúlt hat hónap során kötötték össze életüket.  A férjek átlagéletkora 25, feleségeké 23 volt. A vizsgálatok egyértelműen azt mutatták, hogy az elégedettség szintje egyenes arányban állt az elhízás mértékével. A kutatók a terhességből származó súlygyarapodás jelenségét is figyelembe vették, ezzel együtt továbbra is fennáll az egyértelmű összefüggés a boldog, kiegyensúlyozott házasság és a túlsúly mértéke között.

A kutatás kezdetén a férjek átlagos testtömeg-indexe (BMI) 26 volt, ami enyhe túlsúlyra utal, míg a nők BMI értéke a házasság kezdetén átlagosan 23-as volt, ami teljesen normálisnak mondható. A későbbi mérésekből és beszámolókból kiderült, hogy félévente minden egyes elégedettségi egység növekedés átlagosan 0,12-es BMI növekedést jelentett, miközben a kevésbé elégedett párok esetében ennél kisebb arányú BMI növekedés lehetett tapasztalni.

Andrea Meltzer a tanulmány eredményeit a Személyiségi és Szociálpszichológiai Társaság New Orleans-i éves konferenciáján prezentálta.

2013.02.01 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A "száraz" öregségért

A vizelettartási zavar (inkontinencia) idős korban olyannyira gyakori, hogy már-már az előrehaladott életkor velejárójának is tekinthető. A felmérések szerint minden harmadik otthon élő idős embernek kisebb-nagyobb gondja van vele.

tovább

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések