Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A boldog házasság hizlal

kategória: Elhízás, Pszichológia

Egy új amerikai tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a boldog ifjú házasok több kilót szednek fel magukra, mint a kapcsolatukkal kevésbé elégedett házaspárok. A kutatók négy éven keresztül nyomon követtek egy csoport frissen összeházasodott párt, és megállapították, hogy minél boldogabb egy házasság, annál nagyobb az elhízás valószínűsége.

"Általánosan elfogadott tézis, hogy maga a házasság összefüggésbe hozható az elhízással, a válás, illetve a szakítás pedig a testsúlycsökkenéssel. Mi viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy a házasságon belüli boldogság és elégedettség szintje miként hozható összefüggésbe a testsúllyal" - mondta Andrea Meltzer, a dallasi Déli Metodista Egyetem pszichológia docense, a kutatás vezetője. A kutatáshoz ő és munkatársai összesen 169 házaspárt követtek nyomon, akik mind az elmúlt hat hónap során kötötték össze életüket.  A férjek átlagéletkora 25, feleségeké 23 volt. A vizsgálatok egyértelműen azt mutatták, hogy az elégedettség szintje egyenes arányban állt az elhízás mértékével. A kutatók a terhességből származó súlygyarapodás jelenségét is figyelembe vették, ezzel együtt továbbra is fennáll az egyértelmű összefüggés a boldog, kiegyensúlyozott házasság és a túlsúly mértéke között.

A kutatás kezdetén a férjek átlagos testtömeg-indexe (BMI) 26 volt, ami enyhe túlsúlyra utal, míg a nők BMI értéke a házasság kezdetén átlagosan 23-as volt, ami teljesen normálisnak mondható. A későbbi mérésekből és beszámolókból kiderült, hogy félévente minden egyes elégedettségi egység növekedés átlagosan 0,12-es BMI növekedést jelentett, miközben a kevésbé elégedett párok esetében ennél kisebb arányú BMI növekedés lehetett tapasztalni.

Andrea Meltzer a tanulmány eredményeit a Személyiségi és Szociálpszichológiai Társaság New Orleans-i éves konferenciáján prezentálta.

2013.02.01 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Görcsbe szorító fájdalom

Kiszámíthatatlan alhasi görcsök. A legrosszabbkor lephetnek meg. Bár tudnánk, mi okozza!

tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések