Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kövérnek érzi magát? Kár!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Gyermek-egészségügy, Pszichológia

A magukat kövérnek képzelő fiatalok életminősége rosszabb azokénál, akik valóban túlsúlyosak. Ezt a következtetést vonta le a Robert Koch Intézet által a gyermekek és fiatalok körében végzett egészségügyi felmérése, melyet Barbel-Maria Kurth és Ute Ellert adott közre a Deutsches Ärzteblatt International legfrissebb számában.

A kutatás alatt csaknem hétezer 11 és 17 év közötti fiút és lányt mértek meg, és kérdezték ki őket a testalkatukkal kapcsolatban. Mindegyikük kitöltött egy kérdőívet az életminőségére vonatkozóan is. Az elemzések azt mutatták, hogy a fiatalok nagyjából háromnegyede normál testsúlyú. A lányok majdnem 55 százaléka, míg a fiúknak csak a 36 százaléka vélte úgy, hogy túl kövér, pedig mindössze 18 százalékukról lehetett elmondani, hogy valóban túlsúlyos.

Az életminőség rosszabb a túlsúlyos fiatalok esetében. Ez nagymértékben kapcsolódik az önértékeléshez. Ha úgy vélik, hogy túlságosan kövérek, azzal romlik az életminőségük a valóságos testsúlyuktól függetlenül, különösen a lányok esetében. Ha normálisnak érzik a testsúlyukat, akkor a normális súlyú gyerekekével megegyező az életminőségük, még akkor is, ha a testsúlyuk valójában a normálistól eltér. A magukat kövérnek tartó fiatalok száma sokkal nagyobb ütemben növekszik, mint azoké, akik valóban elhízottak.

Egy kapcsolódó cikkben Johannes Hebebrand rámutatott, hogy a fiatalokra meglehetős társadalmi nyomás nehezedik, hogy maradjanak vékonyak. Szerinte figyelemre méltó, hogy a megkérdezettek 40 százaléka gondolta, hogy a testsúlya normális, a sovány ideálkép és a kövérek megbélyegzése ellenére.

2008.06.26 10:17:56

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések