Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Karcsúbbnak hisszük magunkat a valóságosnál

kategória: Elhízás

A legfrissebb kutatási eredmények szerint mind kövérebbek vagyunk, mint azt gondolnánk, és főleg a nők hajlamosak alábecsülni méreteiket. Egy átlagos nő körülbelül 2,3 kilogrammal nyom többet idealizált súlyánál - a legoptimistábbak a 30-as éveik végén járók, ők ugyanis 3 kilóval gondolják könnyebbnek magukat valódi testsúlyuknál.

A 9000 felnőtt részvételével készült felmérésből kiderült az is, hogy a férfiak átlag 1,3 kilóval becsülik alá testsúlyukat. A pszichológusok szerint a túlzott optimizmus okolható a jelenségért, vagyis a férfiak és a nők is megpróbálják meggyőzni magukat, hogy közel állnak az ideálisnak gondolt testméretekhez. "Az emberekre hatalmas társadalmi nyomás nehezedik, ezért mindenki egyre soványabb és soványabb szeretne lenni - nyilatkozta Andrine McCormack pszichológus. - Egy 68 kilós nő emiatt gondolhatja úgy, hogy ha felvesz egy fekete ruhát, és kicsit megengedő magával szemben, akkor közelebb áll a 60 kilóhoz, mint a hetvenhez. Ezzel azonban csak magukat áltatják az emberek." Az ilyen vágyálmok arra is kihatnak, hogyan viszonyulunk gyerekeinkhez: a vizsgálatok szerint a túlsúlyos gyerekek szüleinek fele gondolja úgy, hogy a gyerekeinek nincsenek súlyproblémái.

Ezekre a megállapításokra a 8600 felnőtt és 2000 gyerek részvételével készült éves általános egészségügyi felmérés adataiból jutottak a tudósok. A felmérésben részt vevőket a mérések előtt megkérték, becsüljék meg, mennyi lehet a testsúlyuk. "Ez a felmérés kiválóan megmutatja, hogyan látják az átlagos európai és amerikai felnőttek saját magukat. Hogy ez a testkép mennyire jelent egyet a valóságos testsúllyal, az már egy teljesen más kérdés - mondta Tim Straughan, a brit Egészségügyi és Szociális Ellátási Információs Központ munkatársa. - A nők inkább hajlamosabbak alulbecsülni saját testsúlyukat, mint a férfiak, főként a 35-39 év közöttiek, akik akár 3,6 kilogrammal is alulbecsülhetik testsúlyukat."

2013.01.08 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések