Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kövér nők, figyelem! Vannak, akik Önöket imádják!

kategória: Elhízás, Férfi problémák, Pszichológia, Szexológia

A férfi populáció egy meghatározott csoportja - a tudományos körökben "kövérkedvelőként" ("fat admirer" - FA) említik őket - szerint az ideális nő túlsúlyos. Egy tanulmány szerint pedig az FA-k nem csak hogy a túlsúlyos nőket részesítik előnyben, hanem a nagyobb testet vonzóbbnak is találják, mint a többi férfi.

A tanulmány két férfiakból álló csoportot kérdezett ki - egyrészt azokat, akiket FA-ként tartottak számon, illetve a szubkultúrához tartózónak magukat nem vallókat. Feladatuk tíz, különböző női testtípust ábrázoló fekete-fehér fényképek értékeléséből állt. Mindkét csoport tagjait megkérték válasszák ki a számukra legkívánatosabb alkatok, valamint a legkövérebb, illetve legsoványabb alakot is melyet még vonzónak találtak.


Az FA-k leginkább annak a nőnek a fényképéhez vonzódtak, akinek testtömeg indexe (BMI) 29,24 volt. A BMI-t úgy kapjuk, ha a testtömeg kilogrammokat osztjuk a testmagasság méterben mért négyzetével. A hivatalos álláspont szerint a 25 és 29,9 közti BMI-vel rendelkező egyén túlsúlyosnak számít, míg az elhízott egyének 30 fölötti BMI-vel rendelkeznek. Példának okáért egy 168 cm magas nő, hetven és fél kiló felett túlsúlyosnak számít.

Továbbá a tanulmány azt is felfedte, hogy az FA-k a különböző alakok széles skáláját tartották vonzónak, beleértve két lesoványodott nőét is, akik BMI-je 15 alatt volt. Viren Swani az angol Westminster Egyetem pszichológia professzora, egyben a tanulmány vezetője elmondta, hogy ezek a felfedezések a társadalom által vonzónak ítélt normák elutasítását sugallják.

"A legtöbb FA tudja, hogy szépség ideáljaik nem a társadalomban jellemző többséghez tartoznak, de nem hiszem, hogy ezt lázadásként élik meg" - mondta Swami a LiveScience-nek. "A természetesség egy olyan szó, mely gyakran merült fel kövérkedvelőkkel való beszélgetések során, sőt ízlésüket teljesen normálisnak ítélve kijelentették, hogy a társadalom többsége nem fogadta el ezeket az ideálokat."

Mindeközben a kontrollcsoportba tartozó férfiak a szokásos ideálokat emelték ki a képek alapján, legvonzóbbnak egy 18,45-ös testtömeg indexszel rendelkező nőt tartottak, aki gyakorlatilag alultápláltnak számít. Továbbá a túlsúlyos illetve elhízott nőkről készült képeket negatívabb kritikákkal illették, mint az FA-k.

Meglehet az FA-k sztereotípiák ellen küzdenek, de vajon figyelembe veszik a testsúlyból adódó egészségügyi következményeket is? "Egyesek számára az egészség nem is számít" - mondta Swami. "Mások szorosan kötődnek a túlsúly elfogadását hirdető mozgalmakhoz, és próbálják az 'egészséges' szó jelentését újra meghatározni."

Videó, képgaléria: HáziPatika.com

2010.06.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Szedd össze magad!

A manapság újra divatos gyógynövények legkényelmesebb beszerzési módja, ha "konyhakészen" vásároljuk meg azokat egy szaküzletben, a figyelmes szem azonban sok értékes növényt fedezhet fel egy kiránduláson is.

tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések