Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Korlátozások a templomokban az influenza miatt

kategória: Fertőző betegségek, Influenza (világ)járvány

Az új influenza terjedésének kockázata miatt függesszék fel a bor körbeadásának gyakorlatát az Úrvacsora alatt - szólította fel püspökeit az Anglikán Egyház.

Rowan Williams, Canterbury érseke és John Sentamu, York érseke körlevelet intézett az anglikán püspökökhöz, amelyben arra kérték őket, hogy a világjárvány visszaszorításáig tiltsák meg a hívőknek, hogy ugyanabból a kehelyből igyanak. Alternatívaként azt ajánlják a püspököknek, hogy mártsanak áldozati ostyát a borba, és azt adják oda híveiknek.

A keresztények a Szentáldozás illetve Úrvacsora alatt Jézus az emberiségért vállalt áldozatáról emlékeznek meg azzal, hogy a megszentelt kenyérből és borból fogyasztanak, amelyek Krisztus testét és vérét jelképezik.

"Azt javasoljuk, hogy a Szentáldozást kiszolgáltatók függesszék fel a kehely körbeadását az influenza világjárvány idején" - áll a körlevélben. "Azoknak, akik továbbra is két szín alatt kívánnak áldozni, azt javasoljuk, hogy az áldoztató mosson kezet megfelelő fertőtlenítő szerrel, és személyesen mártsa az összes ostyát a kehelybe, majd helyezze az áldozók kezébe. Az afrikai anglikán közösségekben mindenütt ezt a gyakorlatot követik."

A körlevelet megelőzően a brit egészségügyi minisztérium arra szólította fel a lakosságot, hogy kerüljék az élelmiszer- és italtároló edények közös használatát a járvány idején, amely már több tízezer fertőzést okozott Nagy-Britanniában. A szigetországban legalább 31 ember vesztette életét a vírusfertőzés következtében, bár a többségük valamilyen más alapbetegségben is szenvedett.

Nagy-Britannia egyik püspöke pedig azt javasolta egyházmegyéjének, hogy tiltsák meg a templomokban a szenteltvíz használatát, hogy ezzel is megpróbálják feltartóztatni az új influenza terjedését.
"A tartókban lévő víz könnyen a fertőzés forrásává válhat, és felgyorsíthatja a vírus terjedését" - nyilatkozta John Gladwin püspök.

A világ összes egyháza hasonló intézkedéseket vezet be a sertésinfluenza elleni harc érdekében. Portugáliában például a templomba járóknak azt javasolták, hogy áldozáskor ne a szájukba, hanem a tenyerükbe kérjék az ostyát.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

2009.07.25 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések