Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Koraszülést okozhat!

kategória: Fertőző betegségek, Gombafertőzések, Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Várandósság

A magzatvízben található gombák és baktériumok koraszülést eredményezhetnek - állapították meg egy teljesen új módszer segítségével a Stanford Egyetem kutatói.

A koraszülöttet világra hozó anyák magzatvizének elemzése kimutatta, hogy az esetek 15 százalékában találhatók baktériumok vagy gombák a folyadékban, ami 50 százalékkal több, mint ahogyan korábban a hagyományos tesztek alapján becsülték.
"Ha meg tudnánk akadályozni ezeket a fertőzéseket, vagy legalább sikerülne korábban kimutatni őket, talán egy napon megelőzhetnénk néhányat ezek közül a koraszülések közül" - nyilatkozta Dr. Dan DiGiulio, a kutatásban résztvevő orvos. A vizsgálat David Relman infektológia, mikrobiológia és immunológia professzor laboratóriumában zajlott. A kutatók egy rendkívül érzékeny módszert, a polimeráz-láncreakciót (PCR) alkalmazva detektálták a magzatvízminták mikroorganizmusait.

Korábban a magzatvízből csak tenyésztéssel lehetett kimutatni a kórokozókat, ám a mintavétel folyamatát nem mindegyik mikroba élte túl, ezért a módszer gyakran alábecsülte a kórokozók valós számát. A PloS ONE-ban közzétett Stanford vizsgálat során a kutatók a PCR mellett a tenyésztést is alkalmazták. 166 vajúdó nőtől vettek mintát, akik közül 113-an meg is szülték koraszülött gyermeküket a detroiti Hutzel Női Klinikán 1998 októbere és 2002 decembere közt. A 166 minta közül 25-ben találtak baktériumot, vagy gombát. A pozitív mintákban 17 különböző baktériumot, és egy gombafajt azonosítottak a kombinált módszerrel, míg a hagyományossal mindössze tizenegyet. A vizsgálat során egy teljesen új mikroorganizmust is találtak, mely egy eddig ismeretlen faj képviselője lehet.

Animáció: HáziPatika.com

2008.08.28 06:10:01

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések