Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Korai menopauzát okoz a lisztérzékenység?

kategória: Nőgyógyászat, Táplálkozás, Változókor

Egy szűk körű tanulmány azt mutatta, hogy a kezeletlen lisztérzékenységben szenvedő nők hamarabb lépnek változó korba, és esetükben magasabb bizonyos terhességi szövődmények kockázata, mint a betegségben nem szenvedő nők esetében.

Dr. Shawky Badawy, a syracuse-i orvostudományi egyetem szülész-nőgyógyász szakorvosa szerint a lisztérzékenység a nők teljes reprodukciós pályafutását végigkíséri. Korai diagnosztizálással és szigorú diétával nem jelentkezik náluk korábban a menopauza, mint az egészséges nőkben és a reproduktív működés is jelentősen javul.

Az új tanulmány készítői, a nápolyi Federico II Egyetem kutatói azt állítják, hogy a tápanyaghiány, valamint bizonyos kulcsfontosságú hormonok alacsony szintje lehet az oka a megfigyelt korai menopauzának a lisztérzékeny nőkben. Amikor valaki lisztérzékeny, például krónikus hasmenést tapasztalhatnak. Ezáltal pedig sok lényeges aminosavat, vitamint és ásványi anyagot elveszítenek, és mindez nagy valószínűséggel befolyásolja a fontos belső elválasztású szerveket. A lisztérzékenységben szenvedő nőkben általában alacsonyabb az ösztrogénszint. A csökkent testzsír és a lisztérzékenységből eredő gyulladás egyaránt hozzájárulhat a hormonműködés akadályoztatásához.

A kutatók úgy vélik, hogy a lisztérzékenység korai diagnózisa, valamint a lisztérzékeny betegekben tapasztalható tápanyag- és hormonális eltérések megelőzése késleltetheti a máskülönben korábban jelentkező menopauzát. Az is előfordulhat, hogy sok ember az egész életét a lisztérzékenység tüneteivel éli le anélkül, hogy diagnosztizálnák a betegséget.

2011.07.02 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: az idősek betegsége?

Az aranyér civilizációs betegség, amely a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás következménye. Az ötven felettieket ráadásul fokozottan érinti: minden második ember érintett.

tovább


Szponzorált hirdetések