Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Korai kezeléssel éveket nyerhetnek a szklerózisos betegek

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Neurológia

Több európai ország támogatja már a szklerózis multiplexes (SM) betegek korai, vagyis CIS (clinically isolated syndrome) stádiumának kezelését, mely a vizsgálatok szerint lassítja az SM előrehaladását, azaz akár éveket is nyerhetnek a betegek. A Sclerosis Multiplex Betegek Országos Egyesülete közleményben hívta fel a figyelmet a kezelés fontosságára.

Remélhetőleg hamarosan Magyarországon is elérhető lesz az a kezelés, amely érdemben javíthat a szklerózis multiplexes betegek helyzetén, hiszen ez az új terápiás lehetőség nemcsak a súlyos stádiumban lévők állapotán javít, de legalább két évvel meghosszabbíthatja a panaszmentes, vagy csak enyhe panaszokkal járó időszakot is.

A Sclerosis Multiplex Betegek Országos Egyesülete úgy vélekedik, hogy a terápia alkalmazásával nem csak az életminősége javulna e súlyos betegségben szenvedőknek, de lehetővé válna, hogy az SM-betegek tovább maradhassanak aktívak, ezzel is csökkentve a betegek, a családok és az állami ellátórendszer terheit.

Az új indikáció az állapot javításával növelheti az SM-esek beilleszkedési esélyeit is, akik tudatában vannak annak, hogy betegségük gyógyíthatatlan, de annak is, hogy megfelelő kezeléssel tovább élhetnek teljes értékű életet. Így a korszerű terápia a hosszabb távú jó kilátásaival nem csak a betegen, hanem a társadalmi "tünetegyüttesen" is segíteni tud. Ezért lenne fontos, hogy Magyarország is csatlakozhasson azokhoz az országokhoz, amelyekben támogatják a hozzáférést a korai kezeléshez.

Az SM a központi idegrendszer - az agy, a gerincvelő - krónikus gyulladásos autoimmun megbetegedése, vagyis az immunrendszer a saját idegrendszer sejtjei ellen fordul. Magyarországon mintegy hat-nyolcezer ember szenved ebben a betegségben, évente négy-ötszáz alkalommal diagnosztizálják ezt a gyógyíthatatlan kórt.

A nők körében gyakrabban fordul elő az SM: a betegek több mint hetven százaléka nő. A leggyakrabban a húsz és negyven év közötti hölgyeknél diagnosztizálják, eredete ismeretlen, kialakulásában szerepet játszhat öröklött hajlam, környezeti tényezők és vírusfertőzések is.

A betegségnek különböző tünetei lehetnek. Vannak, akik látással kapcsolatos panaszokat, mások mozgáskoordinációs problémákat, érzékelési zavarokat, zsibbadást vagy fáradtságot tapasztalnak. Korai szakaszban a tünetek néhány napig tartó "roham" formájában (shub) jelentkeznek, később fokozatosan rosszabbodnak, halmozódnak.

Az SM-nek több fajtáját ismerjük, jóindulatú változatánál a panaszok 15-20 éven át csekélyek maradnak. A betegek többségénél azonban az ismétlődő a shubok utáni felgyógyulás már csak részleges, végül nem várható javulás. Az SM lefolyását nem lehet pontosan előre látni, de az első öt év mindenképpen meghatározó. A diagnózist követően a betegek 10 százaléka lesz öt éven belül súlyosan rokkant.

2010.10.23 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Végbélrák

A végbél betegségei 2.

A hátsó fertályt sem szabad elhanyagolni!

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések