Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Korai fogvesztés = elbutulás?

kategória: Fog- és szájbetegségek, Neurológia, Öregedés

Az idő előtti fogvesztés és a demencia kialakulása között bizonyítható kapcsolat áll fenn - állítják a Kentucky Egyetem orvosi és fogorvosi karának kutatói.

Több korábbi vizsgálat is rámutatott arra, hogy a demens emberek száj higiénéje sokkal rosszabb, mint a szellemileg egészségeseké. Fordított irányból azonban, nevezetesen hogy a hanyag szájápolás hozzájárulhat-e a demencia (fokozatos elbutulás) kialakulásához, eddig nem sok vizsgálat történt. A kutatók éppen ezért 75 és 98 év közötti katolikus apácáknél végeztek évenkénti elmeállapot felmérést és fogászati vizsgálatot. A kutatásban 144-en vettek részt.

"Azok esetében, akiknek átlagosan legfeljebb kilenc foguk volt, nagyobb eséllyel alakult ki a vizsgált időszak alatt a demencia, mint azok esetében, akiknek legalább 10 volt. Ennek véleményünk szerint több oka is lehet, például periodontális (fog környéki és fogágy) betegségek, vagy igen korán megnyilvánuló vérellátási problémák, melyek a szervezet egészét érintik a végtagoktól kezdve a fogakon át egészen az agyig. Azt azonban munkánk alapján nem lehet kijelenteni, hogy önmagában a rossz szájüregi állapot valamilyen oki tényezőként szerepel a demencia kialakulásával kapcsolatban." - magyarázta Dr. Pamela Sparks Stein, a kutatócsoport vezetője.

2008.04.10 16:46:49

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések