Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Korai fogvesztés = elbutulás?

kategória: Fog- és szájbetegségek, Neurológia, Öregedés

Az idő előtti fogvesztés és a demencia kialakulása között bizonyítható kapcsolat áll fenn - állítják a Kentucky Egyetem orvosi és fogorvosi karának kutatói.

Több korábbi vizsgálat is rámutatott arra, hogy a demens emberek száj higiénéje sokkal rosszabb, mint a szellemileg egészségeseké. Fordított irányból azonban, nevezetesen hogy a hanyag szájápolás hozzájárulhat-e a demencia (fokozatos elbutulás) kialakulásához, eddig nem sok vizsgálat történt. A kutatók éppen ezért 75 és 98 év közötti katolikus apácáknél végeztek évenkénti elmeállapot felmérést és fogászati vizsgálatot. A kutatásban 144-en vettek részt.

"Azok esetében, akiknek átlagosan legfeljebb kilenc foguk volt, nagyobb eséllyel alakult ki a vizsgált időszak alatt a demencia, mint azok esetében, akiknek legalább 10 volt. Ennek véleményünk szerint több oka is lehet, például periodontális (fog környéki és fogágy) betegségek, vagy igen korán megnyilvánuló vérellátási problémák, melyek a szervezet egészét érintik a végtagoktól kezdve a fogakon át egészen az agyig. Azt azonban munkánk alapján nem lehet kijelenteni, hogy önmagában a rossz szájüregi állapot valamilyen oki tényezőként szerepel a demencia kialakulásával kapcsolatban." - magyarázta Dr. Pamela Sparks Stein, a kutatócsoport vezetője.

2008.04.10 16:46:49

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ha eljön az idő...

Nagy valószínűséggel mindannyian két családnak vagyunk a tagjai életünk során. Az egyik, a minket kibocsátó családunk, ahová születünk, ahol felnevelkedünk. A másik család, amit mi alakítunk, ahová utódaink, gyermekeink, unokáink születnek.

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések