Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kontinenciaszűrésre várják az idősebb hölgyeket

kategória: Urológia, Vizelettartási problémák

Kontinencia szűrőheteket szervez az Országos Alapellátási Intézet több megyében. A vizsgálatokra azokat a hölgyeket várják, akik életkoruk miatt jobban érintettek az inkontinencia kialakulásában. Tavaly egy hasonló kezdeményezéssel egybekötött felmérésen megállapították, hogy a gyakori vizelési inger, illetve a vizelettartási zavarok a válaszadók egynegyedét a napi tevékenységek elvégzésében is korlátozzák.

Múlt évben Zala és Csongrád megyében tartottak hasonló szűrőprogramot, akkor a meghívott 4764 hölgy közül 1298-an vettek részt a vizsgálatokon, és 1057-en töltötték ki a kontinencia-kérdőíveket. Az átlagosan 57 éves válaszadók 37 százalékának van gyakori, erős vizelési ingere, és 80 százalékuk már megtapasztalt (főleg tüsszentéskor, köhögéskor) vizeletcsepegést. Ennek ellenére, csak 36 százalékuk fordult orvoshoz a problémájával.

Médiatár főoldal
videó

Forduljon orvoshoz, ha hiperaktív a hólyagja!

Forduljon orvoshoz, ha hiperaktív a hólyagja!
A szűrőhetek ebben a hónapban indulnak Bács-Kiskun megyében, áprilisban Csongrád, májusban pedig Vas megyében folytatódnak. A programban részt vevő háziorvosok levélben értesítik a 45 év feletti hölgy pácienseiket a kontinencia szűrés idejéről és fontosságáról. A levél mellé kiküldésre kerül egy előszűrő kérdőív is, melynek kitöltésével a hölgyek már előzetes tájékoztatást is kaphatnak az állapotukról. A háziorvossal történő személyes konzultáció pedig lehetőséget teremt a megfelelő diagnózis felállítására, illetve a vizelettartási probléma pontos okának kiderítésére, amely az eredményes kezelés elengedhetetlen feltétele.

"A tavalyi szűrőhét eredményeiből is látszik, hogy még mindig nem fordulnak időben orvoshoz azok, akik vizelettartási problémában érintettek" - mondta Dr. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója. "Szeretnénk ezzel a programsorozattal elérni, hogy minél több olyan hölgy részesülhessen megfelelő orvosi ellátásban, aki vizelettartási problémáktól szenved."

2010.03.03 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések