Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kontaktlencse jelzi a zöldhályogot

kategória: Szemészet

Egy kontaktlencsében lévő érzékelő segítségével megvalósítható a 24 órás szemnyomásmérés, mely bizonyíthatja a zöldhályogot - olvasható az Archives of Ophthalmology augusztusi számában.

Az eszközt Dr. Kaweh Mansouri fejlesztette (Kaliforniai Egyetem, San Diego), és előnyei közé tartozik, hogy alkalmazása biztonságos, és a mérés is reprodukálható.


Az eszközt munkatársaival 40 betegen próbálták ki. Ezek közül 21 esetben felmerült, 19 esetben pedig korábban igazolást nyert a zöldhályog (orvosi szóval glaukóma) diagnózisa. A kutatók egy hét eltéréssel két külön, 24 órás mérést végeztek.

Az eszköz sajnos nem mentes mellékhatásoktól: az esetek 82 százalékában homályos látás, 80 százalékában a kötőhártya vérbősége, és 15 százalékban a felületes szaruhártya gyulladása jelentkezett. A két mérés között szignifikáns eltérés nem adódott, ami azt jelenti, hogy a vizsgálat gyakorlatilag reprodukálható. Mindazonáltal az alkalmazás korlátját a financiális háttér jelentheti, a fejlesztők már több egészségügyi eszközöket gyártó céggel is tárgyalnak.

Animáció: HáziPatika.com

2012.08.24 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések