Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kontaktlencse jelzi a zöldhályogot

kategória: Szemészet

Egy kontaktlencsében lévő érzékelő segítségével megvalósítható a 24 órás szemnyomásmérés, mely bizonyíthatja a zöldhályogot - olvasható az Archives of Ophthalmology augusztusi számában.

Az eszközt Dr. Kaweh Mansouri fejlesztette (Kaliforniai Egyetem, San Diego), és előnyei közé tartozik, hogy alkalmazása biztonságos, és a mérés is reprodukálható.


Az eszközt munkatársaival 40 betegen próbálták ki. Ezek közül 21 esetben felmerült, 19 esetben pedig korábban igazolást nyert a zöldhályog (orvosi szóval glaukóma) diagnózisa. A kutatók egy hét eltéréssel két külön, 24 órás mérést végeztek.

Az eszköz sajnos nem mentes mellékhatásoktól: az esetek 82 százalékában homályos látás, 80 százalékában a kötőhártya vérbősége, és 15 százalékban a felületes szaruhártya gyulladása jelentkezett. A két mérés között szignifikáns eltérés nem adódott, ami azt jelenti, hogy a vizsgálat gyakorlatilag reprodukálható. Mindazonáltal az alkalmazás korlátját a financiális háttér jelentheti, a fejlesztők már több egészségügyi eszközöket gyártó céggel is tárgyalnak.

Animáció: HáziPatika.com

2012.08.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Cukorbetegség

Elkerülhető-e a cukorbetegség?

A különböző típusú cukorbetegségekre más-más tényezők jelentenek rizikót. Ezek ismerete segíthet felmérni, számíthatunk-e diabétesz kialakulására a jövőben. Vannak megváltoztathatatlan tényezők, mások ellen módunkban áll tenni...

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések