Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Futva jobban lehet fogyni, mint sétálva

kategória: Elhízás

Futással jóval több súlyfeleslegtől lehet megszabadulni, mint egyszerű sétával - a Medicine and Science in Sports and Exercise című tudományos szaklap áprilisi számában megjelent tanulmány szerint. Dr. Paul T. Williams (Lawrence Berkeley Országos Laboratórium, Kalifornia) a kutatás kezdetén, majd 6,2 évvel később 15 237 futó és 32 216 rendszeresen gyalogló által kitöltött kérdőívek eredményeit hasonlította össze.

A kutatás kezdetén a férfi és a női gyalogosok is jóval kevesebb kalóriát égettek el a rendszeres sétával, mint a futók a futással, és jóval többet is nyomtak a mérlegen, mint a futók. Az évek során a sétacsoportban lévők energiafogyasztása sokkal kevésbé csökkent, mint a futóké. Az eredmények szerint a testtömegindex (BMI) változásai fordított arányban álltak az energiaráfordításban (MET) bekövetkezett változásokkal attól függően, hogy valaki sétálással vagy futással töltötte a sportolásra szánt időt. A negyedik BMI kvartilisben mindkét nem esetében MET/óránként nagyjából 90 százalékkal többet fogytak azok, akik futottak. Úgy tűnik, a korral járó súlygyarapodás minimalizálásához is a futás a legjobb módszer, bár nők esetében a rendszeres gyaloglás is eredményekhez vezethet.

"Bár a testtömegindexet illető változások szoros összefüggésben voltak az energiaráfordítással, függetlenül attól, hogy valaki futással vagy gyaloglással igyekszik lefogyni, a rendszeresen gyaloglókhoz képest a BMI sokkal jelentősebben csökkent a futók esetében" - írják a kutatók.

2013.04.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Vastag- és végbélrák

A vastagbélrákban szenvedő betegek száma az utóbbi évtizedekben három-négyszeresére emelkedett. Ma a tüdőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Az előfordulási arány 4-6% közötti, nagyon magas érték.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések