Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A gyűrött pénzt könnyebb kiadni

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

A legújabb kutatások szerint a spórolás egyik legjobb módja, ha pénzfelvételnél új bankjegyeket kérünk a pénztárostól. Kanadai kutatók azt találták, hogy az sok embernek ellenérzései vannak a gyűrött és koszos bankjegyekkel kapcsolatban, ezért ezeket gyorsabban elköltik, a friss ropogós bankjegyekhez azonban mindenki ragaszkodik.

Fabrizio Di Muro (Winnipeg Egyetem) és Theodore Noseworthy (Guelph Egyetem) egy sor kísérletet végeztek, amelyben az önkéntes résztvevőknek kisebb bevásárlási feladatokat kellett végrehajtaniuk új, illetve használt bankjegyekkel. Az eredmények szerint a használt bankjeggyel fizető résztvevők minden esetben többet költöttek, mint azok az önkéntesek, akik új bankjegyeket kaptak.

A Journal of Consumer Research című szaklapban publikált tanulmány adatai szerint a résztvevők inkább felváltották használt bankjegyeiket, mint hogy a pontos összeget új bankjegyekkel fizessék ki, és az új bankjegyeket csak akkor váltották fel, amikor tudták, hogy figyelik őket. "A bankjegyek állapota nagyban befolyásolhatja a költekezési hajlamot - jelentette ki Di Muro. - A vásárlók legtöbbször piszkosnak és visszataszítónak találják a használt pénzt, az új, ropogós bankjegyre viszont vigyáznak, és csak akkor költik el, ha valaki más is van a közelükben. Mindenki szeret felvágni szép új bankjegyeivel."

"A pénznek, mint láthatjuk, legalább annyi szociális aspektusa van, mint pénzügyi - írják a kutatók. - A bankjegyeknek hajlamosak vagyunk sokszor csak az értéküket nézni, pedig azok is tárgyak, amelyekre pontosan úgy tekintünk, mint az értük vásárolható termékekre."

2012.11.27 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések