Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem veszélytelen a gyomorgyűrű

kategória: Elhízás

Szakértők szerint a gyomorgyűrű-beültetések számának terjedésével a komplikációk mennyisége is nő a fogyni vágyók körében. A gyomorgyűrűműtét során a páciens gyomrának a nyelőcső alatti szakaszán egy gyűrűt helyeznek el, ennek révén egy úgynevezett járulékos gyomor jön létre. A táplálék először ebbe a gyormoszakaszba érkezik, és csak lassan kerül át a nagyobb, alsó részbe, emiatt a páciens már kevesebb étel elfogyasztása után is jóllakottnak érzi magát. A gyűrű feszessége a belefecskendezett folyadék mennyiségével szabályozható.

Néhány évvel ezelőtt nagy port vert fel egy brit nő esete, akinek két évvel a műtéte után alakultak ki komplikációi. Miután hónapokon át váladékosan köhögött, és éjszaka rendszeresen kiverte a víz, orvoshoz fordult. Kórtörténetéből kiderült, hogy asztmával küzdött, amely nem javult a kezelések hatására, illetve az is, hogy 2008 szeptemberében gyomorgyűrű-beültetésen esett át, aminek következtében testtömegindexe 45-ről 33-ra csökkent.

A vizsgálatok során mellkasröntgent készítettek, amely kimutatta, hogy a tüdő bal felső szakaszán egy lyuk keletkezett. Miután a tuberkulózist kizárták, az orvosok arra kezdtek gyanakodni, talán a gyomorgyűrű tehet a dologról, refluxos tüneteket okozva állandó mozgása révén kárt tett a tüdőben. Mivel az antibiotikumos kezelés csak csekély javulást eredményezett, az orvosok végül kiürítették a folyadékot a gyomorgyűrűből. Az asszony tünetei ezután teljesen megszűntek, a legutóbbi viziten pedig már óvatosan elkezdték feltölteni a gyomorgyűrűjét, jelenleg a BMI-indexe 35, és teljesen tünetmentes.

A tanulmány szerzői szerint a gyűrű elcsúszása és állagromlása okozza a leggyakoribb komplikációkat a műtéten átesetteknél, a tüdővel kapcsolatos problémák igen ritkák. Dr. Adam Czapran, a Dudley-i Russells Hall Hospital munkatársa szerint gyakori a félrekezelés, mivel a szövődmények könnyen asztmaszerű tüneteket okoznak. Ezért a gyomorgyűrűműtéten átesett pácienseknél légzési nehézségek esetén minden esetben mellkasröntgent vagy mellkasi CT-t kell végezni, esetleg mindkettőt, és szükség esetén azonnal el kell távolítani a folyadékot a gyomorgyűrűből.

2012.01.03 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az oszteoporózis kialakulása, tünetei, kezelése

A kór nevének jelentése: porózus, lyukacsos, üreges csont. A változókorban minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved ebben a betegségben. Nőknél négyszer gyakoribb mint férfiaknál. De nem csak a nőket és az idősebb korosztályt fenyegeti.

tovább


Szponzorált hirdetések