Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gombaveszély a mosdókban

kategória: Gombafertőzések

A fürdőszobák mosdóiban élő fuzáriumgombák igen komoly fertőzéseket okozhatnak.Az már korábban is ismert volt, hogy a fuzáriumgombák számos kárt okoznak a mezőgazdasági terményekben, egyes fajaik azonban az emberre is veszélyt jelentenek. 2005-2006-ban például az Egyesült Államokban számos kontaktlencsét viselő embert ért utól egy szaruhártya-fertőzés, melynek hátterében szintén ez a gomba állt.

A fuzárium okozta fertőzéseket ráadásul igen nehéz kezelni, mivel ez a faj számos gyógyszerre rezisztens, számoltak be róla a Penn State kutatói. Közel ötszáz mosdóból, a legkülönbözőbb helyekről és államokból származó mintát teszteltek le. A mosdók hatvanhat, illetve az épületek nyolcvankét százalékában legalább egy féle fuzáriumot találtak. Hetven százalékuk olyan fajokhoz tartozott, amelyek az emberre is veszélyesek lehetnek.

Dylan Short, a Mezőgazdasági Tudományok Főiskolájának munkatársa úgy véli, a fenti vizsgálati eredmények alapján egyértelmű, hogy számos ember van kitéve a fuzáriumgombák által okozott fertőzéseknek. A vízvezeték-hálózat felszínén lerakódott biofilm réteg (mikroorganizmusok egybefüggő rétege) kiváló gyűjtőhelye az emberre veszélyes gombafajnak.

2012.01.04 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A demencia kivizsgálása

A szellemi leépülés különböző fajtáit orvosi nyelven demenciának (elbutulásnak) nevezzük. Lássuk, miről is van szó, és hogyan történik kivizsgálása.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések