Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kombinált kezelés stroke után

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Szélütést követően a betegek hónapokig, vagy akár évekig kimerültek lehetnek, a szélütést túlélők 38-73 százaléka panaszkodik erről. A jelenség oka nem világos, a szakértők több tényezőre vezetik vissza: egyeseknél az agykárosodást hibáztatják, másoknál a depressziót, a fizikai korlátokat, illetve az alacsony erőnlétet tartják felelősnek. Néhány módszer, például a pszichoterápia egyeseknél segíthet, de a pontos ok tisztázásának hiányában standard megoldás nem elérhető.

Aglaia Zedlitz és munkatársai két módszert teszteltek: a kognitív terápiát, illetve a fizikai terhelést, mely futószalagos edzésből, erősítésből, illetve "házi feladatos" gyakorlatokból állt. A vizsgálatban 83 olyan beteg vett részt, aki a stroke-os eseményt követően négy évvel krónikus kimerültségre panaszkodott. A betegeket két csoportra osztották, az egyik 12 hetes pszichoterápiás kurzuson vett részt, míg a másiknál azt fizikai terheléssel egészítették ki. A kognitív terápiás ülést hetente, kis létszámú csoportokban tartották, mely arra koncentrált, miként lehetne csillapítani a mindennapi fáradtságot. Rávilágítottak, hogy személy szerint mit is jelent a fáradtság, és miként lehetne kezelni.

A 12 hét leteltével a kutatók egy kérdőív segítségével megállapították, hogy a kombinációs terápia a betegek 58 százalékánál hozott javulást, míg a kognitív terápia csupán 24 százalékban. A klinikailag észlelhető javulás azt jelenti, hogy a beteg esetében számottevő változás állt be a mindennapi életvitelben.

2012.02.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ami az időseket sújtja...

"A magány se nem jó, se nem rossz, hanem felerősíti az érzelmeket. A boldog magányos nagyon boldog, a szomorú magányos rendkívül szomorú."- vélekedik Tonino Capone, olasz filozófus.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések